Creatieve Zelfkastijding

Heerlijk, zo’n creatieve flow.

Je kent het vast wel. Je denkt er nog geeneens bij na. Je doet het gewoon. Als vanzelf. Je zit vol energie, voelt je jong, vitaal en oppermachtig. Je zit in je creatieve flow! Een heerlijk gevoel en super productief. Soms creëer je in dat uurtje flow méér dan in twee dagen. Maar ja. Je bent geen genie die deze flow zo maar even oproept. Geen robot die het knopje even aanzet.

Het monster van ”Ik heb geen talent”

Ik kan het niet. Ik heb geen talent. Waarom zijn anderen altijd beter? Is dit alles waar ik mee kan komen? Waarom heb ik dit als beroep gekozen? Ik ben een fraudeur. Met leuke praatjes mezelf naar binnen geluld en nu val ik door de mand.

Ken je dat? Zelfkastijding. Het is de grootste tegenstander van je eigen creativiteit. Het is een monster dat je ervan weerhoudt vrij te zijn. Maar herkenning van het monster is de eerste stap om het te verslaan.

Ik word waar ik aan denk

Je hersenen en dus denkpatronen bewegen zich continu. Hoe vaker je denkt dat je iets niet kunt, hoe sterker deze verbanden in je brein worden vastgelegd. Je hersenen volgen je gedachtes en je gedachtes volgen je hersenen. Bewust of onbewust, je gaat erin geloven en dus wordt de kans steeds groter dat het je niet gaat lukken. De Engelsen noemen het ‘selffulfilling prophecy’. Nou dat dus.

Als je dit weet, dan weet je ook dat je het kunt beïnvloeden. Je eigen hersenen veranderen door te denken. Zo verander je zelf je onderbewuste en geef je je zelfkastijding geen stem meer. Maar dat is makkelijker gedacht dan gedaan. Hoe doorbreek je die sterke negatieve verbindingen in je hersenen?

Sta achter jezelf, zoals je achter vrienden en familie staat

Denk eens aan een goede vriend of een familielid. Als zij je iets vertellen over zichzelf, dan sta je achter ze. Onvoorwaardelijk. Je ondersteunt ze met lof en complimenten voor wat ze bereikt hebben. Trots deel je hun prestaties met anderen. En je stelt ze gerust als ze het even niet meer zien zitten. Je oordeelt niet over de fouten die ze maken, maar ondersteunt ze. Je laat hen inzien dat het uitdagingen en leermomenten zijn in plaats van fouten.

Wat nou als jijzelf voor jezelf deze goede vriend of dat familielid bent? Wat nou als je jezelf benadert als de dierbaarste mensen om je heen. In plaats van te focussen op wat je niet kan, prijs je jezelf om wat je wel kan. Wees trots op wat je gedaan hebt. Op het zware pad dat je doorlopen en doorstaan hebt om tot op dit punt te komen. Jij weet dat het beste, dus je mag jezelf hiervoor prijzen.

Van dit proces heb je misschien, net als ik, al wel eens gehoord. Maar je moet het vaker horen, wil het echt tot je doordringen. Het is niet dat je van de ene op de andere dag een ander persoon bent. Maar met kleine stappen maak je jezelf creatiever.

En zo gaat het je lukken

Als laatste krijg je nog een opdracht mee om jezelf aan dit proces te blijven herinneren. Geloof me. Het werkt.

Maak in je e-mailprogramma een nieuwe folder aan. Noem deze folder: Complimenten of Succes. Die van mij heet trouwens: ‘The Folder of Awesomeness’. Elke keer als een collega of klant een compliment of bedankje naar je mailt, sla je deze op in die map. Je zult versteld staan hoe snel deze map groeit. Kom je er met je werk even niet meer uit? Scroll dan door deze map. Kijk naar de complimenten, opgesomd onder elkaar en door jou verdiend. Geniet ervan. Haal wat koffie en pak die creatieve flow terug. Je leeft. Je creëert. Je bent awesome!

Geschreven door

Laurens

Learning Tips

Ontvang elke twee weken een tip. Al 1.435 HR en L&D professionals gingen je voor.

Delen

Vraag gerust. We adviseren je geheel vrijblijvend.

Op zoek naar maatwerk e-Learning of een Leerplatform? We adviseren je graag. Bel, mail of vul het formulier in.