Kies zonder zorgen het juiste Leerplatform
Wil je meer dan het organiseren van Leren & Ontwikkelen? Is bijvoorbeeld Social Learning of Performance Management belangrijk voor je? Totara biedt een compleet leerplatform.
Een nieuwe generatie Learning Management Systeem (LMS), inclusief ingebouwde AI tools. Ook voor contentontwikkeling.
Wij werken voor en leren samen met
Jetty van Houten
Lentis
Weten wat een Leerplatform je oplevert? Lees hun verhaal.
Lastig om de verschillen tussen Leerplatforms te doorgronden? Maak een geheel vrijblijvende afspraak.
LMS staat voor Learning Management Systeem. Het is een softwareapplicatie die wordt gebruikt voor het beheren, leveren en volgen van online trainingen en cursussen.
Een LMS kan worden gebruikt door organisaties om hun medewerkers of klanten op afstand te trainen en te onderwijzen. Het bevat functies zoals het uploaden van cursusinhoud, het toewijzen van cursussen aan gebruikers, het bijhouden van de voortgang en prestaties van gebruikers, het leveren van toetsen en examens, en het uitgeven van certificaten na voltooiing van een cursus.
Een LMS (Learning Management System) biedt voordelen voor organisaties die opleidingen aanbieden aan hun medewerkers. Het helpt bij efficiënt beheer van opleidingsprogramma’s, bijhouden van voortgang en prestaties. Ook vergroot het flexibiliteit en toegankelijkheid van leren, en kan het kosten besparen. Daarnaast verbetert het prestaties en productiviteit van werknemers en hun professionele ontwikkeling.
Een LMS kan ook gegevens verzamelen voor betere inzichten in opleidingsbehoeften en effectiviteit van programma’s.
Hoe lang het duurt voor de implementatie van een LMS, hangt af hangt af van van verschillende factoren, waaronder:
Gemiddeld duurt een implementatie tussen de 6 weken en 6 maanden. Bij UP learning helpen we je stap voor stap en zullen je bijvoorbeeld altijd vertellen welke inrichtingskeuzes je hebt welke impact die hebben op de korte en lange termijn.
Helaas zijn er nog LMS’en op de markt waarbij je al snel tegen de grenzen aanloopt. Let er daarom goed op hoe schaalbaar het is. Naast dat het belangrijk is dat het in aantallen mee kan groeien, is het vaak net zo belangrijk dat het LMS mee kan groeien met je behoefte. Bespreek dit vooraf en vraag naast de groeimogelijkheden ook naar de eventuele kosten hiervan.
Een modern LMS ondersteunt blended learning in al haar facetten. Het zet leertrajecten op waarin online leermodules met fysieke trainingssessies of live webinars worden gecombineerd. Het LMS zorgt voor de planning en houdt de online voortgang en aanwezigheid bij. Zo krijg je een compleet overzicht van de leerervaring van de cursisten.
Dataveiligheid is een topprioriteit bij een LMS. Kies een leverancier die voldoet aan internationale standaarden zoals GDPR (AVG) en ISO-certificeringen. Vraag ook naar waar de servers staan. Wij werken alleen met systemen die je gegevens optimaal beschermen en transparant zijn over hoe ze daarmee omgaan.
Bij het vergelijken van LMS-systemen moeten verschillende factoren worden overwogen. Zo moet er gekeken worden naar de functionaliteiten die het systeem biedt en of deze aansluiten op de behoeften van de organisatie en haar medewerkers.
Daarnaast moet het LMS-systeem gebruiksvriendelijk zijn voor zowel beheerders als eindgebruikers, kunnen integreren met andere softwareapplicaties die de organisatie gebruikt, voldoende ondersteuning bieden en schaalbaar zijn om te kunnen groeien en zich aan te passen aan veranderende behoeften.
Tot slot moet ook de prijs van verschillende LMS-systemen worden vergeleken om te bepalen welke het beste past bij het budget en de behoeften van de organisatie. Door deze factoren in overweging te nemen, kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het selecteren van het juiste LMS-systeem.
Ook voor commerciële opleiders is een LMS een uitstekend middel om online trainingen aan te bieden. Website en betaalmodules kunnen naadloos gekoppeld worden. Zo bied je de klant een geolied proces van bestellen tot gebruiken. Vraag gerust naar de voorbeelden of lees de case van Motile.
Wij adviseren je eindgebruikers al vroegtijdig bij de implementatie (en soms ook de keuze) van je LMS te betrekken. Bereid je collega’s of cursisten voor op het nieuwe LMS door hen vooraf warm te maken en een feestelijke introductie en zorg dat er ruime support aanwezig is, zeker in de beginperiode. Zet zowel online en offline middelen in zoals in de ‘5 tips om je LMS te lanceren‘ staat beschreven.
Ja, veel LMS’en bieden integratiemogelijkheden met HR-systemen, CRM’s en andere tools. Denk bijvoorbeeld aan het koppelen van het LMS met een Single Sign-On (SSO) oplossing of een HR-systeem zoals AFAS, maar ook met een office applicatie als Teams of je website. Dit maakt het beheren van gebruikers en data of je e-commerce afhandeling nog efficiënter. Zie hier de lijst met beschikbare integraties en informeer naar de extra mogelijkheden.
Dit is de meest gestelde vraag. “Minder dan een kopje koffie per medewerker per maand.” Dat zou zomaar een antwoord kunnen zijn. Het start vanzelfsprekend met initiële kosten om een leerplatform (LMS of LXP) in te richten en te implementeren. Jaarlijks heb je daarnaast kosten voor ‘hosting & beheer’, doorontwikkeling en updates en support.
Soms worden die bedragen in één totaalbedrag per jaar gerekend. Soms heb je hier ook een keuze in te maken. Het is in ieder geval belangrijk om een goede uitvraag te doen. Wat een aantrekkelijke eerste initiële aanschafprijs lijkt, kan gaandeweg toch nog oplopen. Bijvoorbeeld omdat de implementatiekosten uiteindelijk hoger uitvallen dan gedacht of dat je toch net wat meer functionaliteit wilt, waarvan je eerder niet op de hoogte was.
Wij vinden het belangrijk een compleet en reëel beeld te geven. Zo voorkomen we onaangename verrassingen. Met een blue-print maken we een blauwdruk van je LMS of LXP. Je weet dan precies wat je krijgt en welke investering het vraagt. Ook weet je dan waar je kosten kunt besparen. Bijvoorbeeld omdat bepaalde processen veel efficiënter kunnen worden gedaan. Of bijvoorbeeld als klassikale trainingen (deels) omgezet worden naar online leren (besparing op reiskosten, locatie, trainer etc.).
Samen met jou zorgen we voor een betrouwbare business case. Zo voorkomen we onaangename verrassingen bij je keuze, de inrichting, implementatie en de beheerfase. Informeer ook altijd naar doorgroeimogelijkheden. Hiermee kun je investering wellicht wat met uitsmeren over meerdere jaren.
Naast het platform en soms ook de gewenste functionaliteit (bij een modulaire opbouw), is je investering natuurlijk ook afhankelijk van het aantal gebruikers.
Welke doelen streef je na? Wat hebben medewerkers en leidinggevenden nodig om zich te ontwikkelen? Kick. Start.
Jouw wensen en onze expertise in de mix. Functioneel en creatief voor een User Experience met impact.
Plannen = afstemmen. Als één team trekken we met je op en sturen we waar het nodig is op tijd bij.
Dan is het grote moment daar. Hoe zorg jij dat jouw Leeroplossing landt? We staan voor je klaar. Ook voor je campagne.
Technische of functionele vragen? Gebruikerstrainingen? We stemmen onze service af op jouw behoefte. Typisch UP.
Op zoek naar maatwerk e-Learning of een Leerplatform? We adviseren je graag. Bel, mail of vul het formulier in.
Bennekomseweg 43
6717 LL Ede
T: 088 44 66 700
E: info@uplearning.nl
kvk: 09102364
btw: NL8074.16.769.B01
UP Belgium: www.uplearning.be
© Copyright 2025 - UP learning
Bennekomseweg 43
6717 LL EDE
T: (+31) (0)88 44 66 700
E: info@uplearning.nl
kvk: 09102364
btw: NL8127.36.382.B01
UP Belgium: www.uplearning.be