‘Zonder Totara stort leren in.’

DMG | Totara case | header image | UP learning

De winst voor
De Mandemakers Groep

  • Aanzienlijke besparing aantal trainingsdagen
  • Medewerkers zo veel mogelijk op de werkvloer
  • Inwerken medewerkers van 1 jaar naar 4-5 maanden

Als je ooit een keuken, nieuwe meubels of een badkamer hebt gekocht, is de kans groot dat je bij één van de formules van De Mandemakers Groep bent geweest. En je kunt je voorstellen dat opleiden binnen dit familiebedrijf complex is. Van advies, montage en logistiek tot aan klantenservice, elke functie en iedere formule vereist specifieke kennis. 

De Mandemakers Groep

Tot 2016 vond opleiden binnen De Mandemakers Groep volledig klassikaal of in de winkels plaats. Zo reisden keukenadviseurs voor hun verkooptrainingen regelmatig naar Waalwijk voor hun training die in totaal dertig dagen duurde. Tom Scholte, Learning & Development specialist bij De Mandemakers Groep, pleitte destijds voor de inzet van e-Learning en de aanschaf van een leerplatform. En dat wierp zijn vruchten af.

Totara stak er met kop en schouders bovenuit

Tom Scholte, “In de vergelijking met andere online leerplatforms, stak Totara er met kop en schouders bovenuit. Zowel qua functionaliteit als kosten. Vanuit deze keuze, zijn we op zoek gegaan naar een partij om ons te begeleiden met de implementatie en doorontwikkeling. Tot op de dag van vandaag bleken zowel Totara als UP learning daarin een perfecte match.”

De Mandemakers Groep | Eerste keuze | UP learning

”Dan is het management snel overtuigd”

“Al heel snel konden we het aantal trainingsdagen voor de keukenverkopers terugbrengen van 30 naar 12 klassikale trainingsdagen. De theorie en productkennis lieten we online voorbereiden, waarna we in de klassikale lessen konden verdiepen. Minder dagen in de klas, betekent meer dagen in de winkel. Dan is het management snel overtuigd van de waarde van online leren. De rest is geschiedenis. Totara is uitgegroeid tot een leerplatform voor duizenden medewerkers en onmisbaar.”

“Bij DMG bieden wij al onze nieuwe commerciële medewerkers e-Learning aan. Door de quiz-vorm, de cursussen en de filmpjes worden onze medewerkers uitgedaagd om alles te leren over onze keukens, meubelen en sanitair. Het scorebord zorgt daarbij voor leuke interne competitie. De leertijd is enorm verkort.”

Tom Scholte, L&D DMG

Op zoek naar een Leerplatform

Tom Scholte over de meerwaarde van Totara voor De Mandemakers Groep
Persoonlijk opleiden met het Totara LMS

Alle collega’s op dezelfde manier ingewerkt

“Ook de verschillende inwerktrajecten gaan tegenwoordig via Totara. Voorheen kreeg je op de eerste werkdag een map met opdrachten en informatie over alle producten en nog wat extra uitleg. De voortgang was lastig te meten en te veel afhankelijk van variabelen als de periode (bijvoorbeeld tijdens de feestdagen en vakanties), de vestigingsmanager of een wisseling van de showroom waar je werkt. Daar wilden we vanaf.

Ook vinden we dat medewerkers van Groningen tot Maastricht op eenzelfde manier worden ingewerkt. Dan is e-Learning de oplossing. Ook willen we dat trainingen en content van leveranciers via ons platform lopen. Medewerkers hebben dan naast hun training ook op elk moment een digitaal naslagwerk bij de hand. Dat is een stuk handiger dan de productboeken in de winkels.”

Vanuit AFAS direct op de juiste plek in Totara 

Tom Scholte weet de groei er stevig in te houden. Inmiddels bevat het trainingsaanbod zo’n 80 zelf ontwikkelde e-Learning modules en eenzelfde aantal GoodHabitz trainingen. Hij vertelt, “We vinden het belangrijk dat elke collega precies het trainingsaanbod krijgt wat voor hem of haar relevant is. Daar hoeven we als L&D niet meer naar om te kijken. Totara neemt bijvoorbeeld de organisatiestructuur met de hieraan gekoppelde collega’s één op één over uit het HR-systeem AFAS. Je persoonlijke trainingsaanbod is daardoor niet alleen afhankelijk of je voor keukens, badkamers of meubels werkt, maar óók voor de formule daarbinnen. Doordat we dit soort administratieve processen binnen Totara automatiseren, kan ik veel sneller nieuwe ontwikkelingen in gang zetten.”

“DMG daagt zichzelf continu uit om hun ambities waar te maken. Zowel op zakelijk gebied als dat van online leren. Dat we dat proces al jaren begeleiden, zegt alles over onze samenwerking.”

Matthijs Waldhober, UP learning

Dankzij Totara is de bus op tijd

“Van oudsher koppelen we nieuwe monteurs aan een buddy. En dat voor een jaar lang. Daar kwam veel papierwerk bij kijken, wat nu allemaal online wordt gedaan. Net als de evaluaties. Zo zien we bijvoorbeeld in Totara of een monteur sneller of langzamer door het opleidingstraject gaat en dus eerder of later zelfstandig op pad kan. En dat is dan weer belangrijk voor het bestellen van zijn of haar bus. Moet die eerder, later of op de geplande datum voor hem klaarstaan? Voorheen ging dat weleens mis, nu Totara leidend is, niet meer.”

De Mandemakers Groep | UP learning
De Mandemakers Groep | Totara app | UP learning

Toetsen via de app

“We gaan nu via de Totara app experimenteren met het maandelijks toetsen van 200 keukenverkopers. Zij krijgen zij dan via de app vragen over actuele onderwerpen. Van deze uitrol gaan wij als Learning & Development ook weer veel leren. Daarna rollen we het over de hele organisatie uit. Deze aanpak is dus hetzelfde als wat we met Totara deden. Klein beginnen, ervan leren en vervolgens de succesformule kopiëren. Zo simpel is dat.”

De slag om de nieuwe generatie

“We willen ernaartoe dat je al voor je eerste werkdag toegang krijgt tot het Totara leerplatform. Dan kom je met vertrouwen op je eerste werkdag. Daarmee sluiten we aan bij de behoefte van de nieuwe generatie medewerkers. Ze willen veel online, nou dan bieden we dat.”

 “Ook zorgden we dat een aantal online trainingen gecertificeerd zijn voor de MBO-opleiding Logistiek Medewerker. Met het doorlopen en behalen van bepaalde e-Learning modules, krijg je dan vrijstellingen. Een extra reden om voor De Mandemakers Groep als werkgever te kiezen. Continu blijven aansluiten bij de ontwikkelingen. Dat is de manier waarop we binnen De Mandemakers Groep werken. En ja, Totara speelt daarin een hoofdrol Inmiddels kunnen we niet meer zonder. Zonder dat, stort het leren in.”


Meer over Totara

Vraag gerust. We adviseren je geheel vrijblijvend.

Op zoek naar maatwerk e-Learning of een Leerplatform? We adviseren je graag. Bel, mail of vul het formulier in.