LMS of LXP? Zo maak je de beste keuze.

LMS of LXP | Online Leerplatform kiezen | UP learning

Bij de keuze voor een online leerplatform zijn je doelgroep en de doelen die je met hen wilt bereiken, leidend. Je houdt ook rekening met de toekomstige ontwikkeling van het leren binnen je organisatie. In je zoektocht merk je dat er grofweg twee soorten Leerplatformen zijn.

Naast de talrijke Learning Management Systemen (LMS’en) zijn er veel Learning Experience Platforms (LXP’s) op de markt. In dit artikel zetten we kort de verschillen op een rijtje (lees LMS en LXP, de complete gids voor als je van A tot Z de verschillen wilt weten). Daarna geven we je deze 6 redenen waarom je een LMS en LXP in één zou willen. Zo maak je makkelijker de keuze voor een LMS, LXP of beter nog een combinatie van beide.

Duwen, trekken of delen?

In een LMS zet je cursusmateriaal klaar voor je medewerkers. Zij kunnen dat verplicht (push) of uit eigen interesse (pull) bekijken. Een LXP heeft een ander uitgangspunt. Hierin staan ‘social learning’ en kennisdeling centraal. Wanneer zet je beter het ene in, of is een combinatie verstandiger?

LMS of LXP | Online Leerplatform kiezen | UP learning

Verplichte trainingen? Duwen maar.

Een voorbeeld. Is het belangrijk dat medewerkers bepaalde kennis of vaardigheden zo snel mogelijk aanleren? Dan wil je ‘pushen’. Verplichte trainingen en cursussen zijn bijvoorbeeld nodig om:

Het LMS houdt bij wie wat heeft gedaan en wie een eindtest heeft afgerond. Verplichte kost, het hoort er bij: taart voor de snelste afdeling, een donderpreek voor de treuzelaars. 

LMS of LXP | Online Leerplatform kiezen | UP learning

Trekken met een extra cursusaanbod

Na het voltooien van de verplichte kost is er in het LMS vaak nog heel wat meer te ontdekken. Verdiepende en verbredende inhoud die niet verplicht is. Van push naar pull. Je mag zelf grasduinen door het aanbod en de cursussen eruit pikken die het best bij jouw ontwikkeling passen. Bijvoorbeeld om:

  • je verkoopvaardigheden te verbeteren;
  • klantgerichter te werken;
  • creatiever / innovatiever leren denken;
  • beter te coachen / leidinggeven;
  • slimmer om te kunnen gaan met (standaard) software zoals de Microsoft suite.

Soms is het aanbod enigszins gestuurd. Als kraanmachinist wil je waarschijnlijk niet lastig worden gevallen met een cursus inspirerend leiderschap. Maar het aanbieden van de volledige menukaart kan natuurlijk ook. Een goede begeleiding en facilitering zorgt dat de autonomie en daarmee de motivatie om te leren toeneemt.

Een Learning Management System (LMS) is de perfecte online plek voor cursussen, zogenaamde SCORM en xAPI pakketten (online cursussen volgens een standaard formaten) en Wikipagina’s. Of die cursussen nu verplicht gevolgd moet worden of niet.

Samen delen, samen leren, samen werken

In de hierboven gegeven voorbeelden is de rol van de lerende redelijk passief: zij volgen verplichte content of maken een keuze uit een vast aanbod. Maar wat als zij zelf ook hun kennis kunnen delen? Als je collega naast consument ook producent wordt?

Vaak zijn je collega’s de grootste bron van kennis. Hun impliciete en informele kennis en vaardigheden zijn van grote waarde. Maar hoe verzamel en verspreid je die kennis? Als dat gebeurt, is het voornamelijk door middel van informeel leren in een sociale context. Een tip bij de koffiemachine, een collega die even snel iets voordoet, een zelfgemaakte video van een reparatie etcetera.    

De jarenlange ervaring van een collega laat zich niet gemakkelijk in een catalogus plaatsen. Daardoor schiet een LMS vaak tekort. Gelukkig biedt een Learning Experience Platform (LXP) uitkomst. Hierin kunnen je collega’s zelf inhoud uploaden, delen met anderen en er met elkaar over discussiëren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een succesvolle sales aanpak, het delen van reparaties met video of het uitdenken van innovaties.

Een LMS en LXP hebben dus elk hun eigen plek in het leerlandschap.

Organisaties willen beide vormen van leren aanbieden om, naast leren & ontwikkelen en kennisdeling, óók de betrokkenheid van hun medewerkers te vergroten. Inmiddels zijn veel leerplatforms zo doorontwikkeld dat zij zowel LMS als LXP functies hebben. Dit maakt het een stuk makkelijker en fijner voor zowel de medewerkers (alles op één plek) als de beheerorganisatie (geen gedoe met koppelingen en overlappende functionaliteit).

LMS of LXP | Online Leerplatform kiezen | UP learning

6 redenen om een LMS en LXP in één te willen

Afhankelijk van je doel en doelgroep kun je een afgewogen keuze maken voor een LMS, een LXP of een combinatie. Veel organisaties starten met een Learning Management Systeem om er later een Learning Experience Platform aan toe te voegen. Leerplatformen die beide in zich hebben, bieden dus heel wat voordelen. Deze zes bijvoorbeeld.  

LMS of LXP | Online Leerplatform kiezen | UP learning
LMS of LXP | Online Leerplatform kiezen | UP learning

1. Je voorkomt teleurstellende leerervaringen

Geforceerd ‘social learning’ in een LMS platform duwen? Gebruikers die twijfelen waarvoor ze in welk platform moeten zijn? Het is als het rijden met een auto over het spoor. Het is er niet voor bedoeld.

Ongetwijfeld gaat het tot teleurstellende leerervaringen leiden. Net zoals je formele trainingen moeilijk in een LXP krijgt. Het zal leiden tot frustratie en demotivatie van zowel trainers als medewerkers. Voor je het weet, is ‘de zin om te leren’ ongemerkt uit je organisatie verdwenen. Met alle gevolgen van dien.

2. Je vermijdt onnodige kosten en gedoe

Leveranciers van LMS’en LXP’s zoeken elkaar op en zorgen voor koppelingen. Maar wie voert de regie over het up-to-date houden en is het aanspreekpunt bij calamiteiten? Welke kosten zijn daarmee gemoeid? En wat doe je met overlappende functionaliteit? Met een geïntegreerd LMS / LXP voorkom je gedoe.

3. Je geeft formeel leren een informeel vervolg

Binnen een geïntegreerd LMS / LXP geef je de formele training een naadloos vervolg in een informele setting. Bijvoorbeeld door verder te discussiëren en samen te werken in een besloten of open werkruimte. Hierin kunnen trainers en medewerkers extra informatie kwijt en bijvoorbeeld hun ervaringen delen of links naar extra externe bronnen opnemen. 

4. Leren en ontwikkelen past zich aan de medewerkers aan

Met een LMS / LXP in één heb je meer mogelijkheden voor adaptieve leertrajecten (op basis van AI). Bijvoorbeeld door het flexibel samenstellen van trainingen met formele en informele activiteiten, met fysieke bijeenkomsten en online events via Zoom of Teams. Eventueel kun je voorwaarden aan deelname stellen, badges uitreiken en indien gewenst een scorebord bijhouden. Je past de leeromgeving aan de medewerkers aan, in plaats van andersom.

5. Je kunt eenvoudig feedback verzamelen en de kwaliteit verhogen

Na een (formele) training wordt vaak individuele feedback gevraagd en verzameld. De uitkomst blijft bij de trainer. Het kan erg waardevol zijn voor de kwaliteit van de training om een stap verder te gaan. Bijvoorbeeld door gezamenlijk met de groep en trainer te sparren over de manier waarop er nog meer uit de training te halen is. Ook kun je feedback over een langere periode verzamelen en analyseren. Zo ontdek je bottlenecks waarop je heel gericht actie kunt ondernemen.

6. Een leerplatform met een geïntegreerd LMS en LXP is flexibel. Zowel voor de organisatie, afdelingen als teams.

Is een bepaalde afdeling vooral gebaat bij formele trainingen en is informeel leren voor een specifiek een goede leerinterventie? Hoe je het leren binnen je organisatie ook wilt inrichten, met een geïntegreerd LMS / LXP ben je volledig flexibel. Op alle niveaus. Zo’n ‘multi tenant’ LMS / LXP platform biedt je de mogelijkheid meerdere specifieke inrichtingen te maken. En dat is prettig. In plaats van een ‘one size fits all’ leeroplossing zet je een grote stap naar gepersonaliseerd leren.

Vrijblijvend advies

Hoe je voor jouw organisatie de beste keuze maakt? Wij helpen je er graag bij. Geheel vrijblijvend. Zo kun je snel de volgende stappen in je keuzeproces zetten. Neem gerust contact op via telefoon, e-mail of onderstaand formulier. Wil je je uitgebreider verdiepen in LMS’en LXP’s, lees dan LMS en LXP, de complete gids.


Meer over Leerplatformen

Geschreven door

Jesse Philipsen

Learning Tips

Ontvang elke twee weken een tip. Al 1.653 HR en L&D professionals gingen je voor.

Delen

Vraag gerust. We adviseren je geheel vrijblijvend.

Op zoek naar maatwerk e-Learning of een Leerplatform? We adviseren je graag. Bel, mail of vul het formulier in.