Leerplatformen zijn er in allerlei gedaantes. Maar wat is een Learning Management Systeem (LMS) en wat is een Learning Experience Platform (LXP) eigenlijk? Heb je beide nodig, of zijn er ook ‘alles in één’ leersystemen? En hoe kies je een LMS of LXP? We beantwoorden hier graag je vragen.
Ook geven we tips over het implementeren van een leersysteem en kun je je verdiepen in een aantal cases. Tot slot zetten we veelgestelde vragen voor je op een rijtje, zoals wat een LMS kost bijvoorbeeld.
Klik in de inhoudsopgave op een van de linkjes en vind direct wat je zoekt.
Wij werken ook voor
Dit zijn drie populaire leerplatformen
Met één van deze drie populaire leerplatformen kunnen we in veel gevallen een passend leersysteem bieden. Verdiep je hier in de mogelijkheden van Moodle, Totara en Docebo. Liever een vrijblijvend adviesgesprek over de verschillen of een demo? Neem gerust contact op en we helpen je verder.
Introductie LMS & LXP
Hier kom je alles te weten over wat de twee meest voorkomende vormen van een leerplatform zijn: LMS en LXP. Hoe werken ze en welke voordelen bieden ze voor talentontwikkeling en professionalisering?
Wat is een LMS?
Een Learning Management Systeem (LMS) is een softwareapplicatie die je helpt bij het automatiseren van het plannen, uitvoeren en beheren van (online) opleidingen en trainingsprogramma’s.
Een LMS biedt de mogelijkheid om leermateriaal (e-Learning) te beheren en de toegang van deelnemers (of klanten) te regelen. Daarnaast houdt het de voortgang bij en kun je resultaten van trainingen monitoren en evalueren.
Uitbreiding
Wil je meer dan een leeroplossing die kennis aanbiedt en borgt? Ben je op zoek naar een leersysteem dat competenties van medewerkers toetst en hun professionele groei stimuleert met gepersonaliseerde en adaptieve leerervaringen? Met daarbij de mogelijkheid dat zij continu met en van elkaar kunnen leren (social learning)? Dan komt een Learning Experience Platform (LXP) om de hoek kijken.
Wat is een LXP?
Een Learning Experience Platform (LXP) zorgt dat medewerkers zelfstandig leren en zich in hun eigen tempo ontwikkelen. Het levert gepersonaliseerde en adaptieve leerervaringen.
Ook kunnen je collega’s hun eigen kennismateriaal creëren en delen. Door een aantrekkelijke en persoonlijke leerervaring is de stimulans om zichzelf en in hun team te blijven ontwikkelen groot.
Kennis delen en borgen
Wordt een LMS voornamelijk beheerd door HR(D) en Learning & Development (L&D) afdelingen, een LXP richt zich op kennisdeling. Zowel binnen teams als over afdelingen heen. Ook externe gebruikers zoals klanten en partners kunnen aansluiten indien dat gewenst is.
Zoek je een leeroplossing om kennis aan te bieden en je wilt dat collega’s hun kennis delen en hun kennis borgen, dan heb je behoefte aan een combinatie van een LMS en LXP.
Hoe kies je het juiste Leerplatform?
Download direct deze handige gids
Voordelen LMS & LXP. Welke zijn dat?
Werken met een LMS biedt veel voordelen. Denk aan het centraliseren van leermiddelen, een verbeterd en efficiënter leerproces en het bieden van inzicht in prestaties en naleving van regelgeving.
Met een LXP stimuleer je daarnaast zelfgestuurd leren. Daarnaast biedt het gepersonaliseerde en adaptieve leerervaringen en geeft het social learning een boost.
Is een combinatie van zowel LMS als LXP functionaliteit gewenst? Ook dat is mogelijk.
Hoe werken een LMS & LXP?
Zowel met een LMS als een LXP kun je leermiddelen, zoals cursusmateriaal, trainingen en assessments uploaden en toegankelijk maken voor je medewerkers. Je kunt er een breed scala aan leermiddelen in kwijt. Denk bijvoorbeeld aan (interactieve) video’s, podcasts, animaties of infographics.
Veel mensen weten echter niet dat leermiddelen vaak ook met een speciaal programma worden gemaakt, een zogeheten authoring tool. Daarmee ontwikkel je e-Learnings. Deze kun je vervolgens exporteren naar het speciale en standaardformaat (SCORM). De meeste leerplatformen kunnen het SCORM-formaat importeren, waardoor de e-Learning aangeboden kan worden in het LMS. Tegenwoordig kom je ook het xAPI formaat tegen. In e-Learning, de complete gids, vertellen we je meer over het hoe en waarom van e-Learning.
Alleen aanbieden is niet genoeg
Je kunt echter niet zomaar een e-Learning via je LMS aanbieden en dan verwachten dat alles goedkomt. Om ervoor te zorgen dat medewerkers daadwerkelijk hun kennis verrijken of een gedragsverandering ondergaan, bieden individuele leerpaden een uitkomst.
Leerpaden brengen structuur en focus bij het behalen van leerdoelen, terwijl het LMS en/of het LXP de voortgang en prestaties bijhoudt. Organisaties gebruiken (individuele) leerpaden vaak om hun medewerkers te trainen voor specifieke rollen of om specifieke vaardigheden te ontwikkelen.
Implementeren
Het implementeren van een LMS of LXP vereist veel kennis en expertise. Het is slim om een gefaseerd plan te maken. Bij UP doen we dat bijvoorbeeld in blueprint-sessies. Je krijgt dan een goed beeld van de match tussen je vraag en de mogelijkheden van het leerplatform. Vervolgens kennen de inrichting, lancering en het dagelijks gebruik hun eigen dynamiek. Het kan verstandig zijn een externe partij je door deze fases te laten loodsen. Zo houd je zelf focus op de inhoud en je wensen in plaats van de organisatie van het implementatieproces. Lees hier 5 tips om je Leerplatform te lanceren.
Voorbeelden / use cases
Weten wat een Leerplatform anderen opleverde? Lees hier hun verhaal.
Hoe kies je een LMS of LXP?
Hoe zorg je dat je de beste keuze maakt als je op zoek bent naar een nieuw LMS of LXP? Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:
- Bepaal je leerdoelen en doelgroep. Wat wil je bereiken met je LMS of LXP? Wie zijn je cursisten en wat hebben ze nodig? Vraag bij leveranciers ook altijd na of je wat vergeten bent.
- Vergelijk de functionaliteiten en prijzen van verschillende LMS-en of LXP’s. Welke features zijn essentieel voor jouw leertrajecten? Hoeveel budget heb je beschikbaar en wat zijn de verwachte opbrengsten?
- Vraag een demo aan en maak vooraf alvast scenario’s die voor jou van belang zijn. Deze kun je ook alvast delen. Zo kun je goed beoordelen of het LMS of LXP voldoet en voldoende gebruiksvriendelijk is.
- Check de klantenservice en ondersteuning. Hoe goed is de communicatie en hoe snel reageert de aanbieder op vragen? Kun je rekenen op technische hulp en advies als je vastloopt?
- Kan de leverancier voorzien in maatwerk (mocht je verwachten dat nodig te hebben).
- Heeft de leverancier ervaring met koppelingen, bijvoorbeeld met een HR- of CRM-systeem of een website.
- Lees reviews en testimonials van andere gebruikers. Wat zijn de voor- en nadelen van het LMS of LXP volgens degenen die het al gebruiken? Hoe tevreden zijn ze over de kwaliteit en resultaten? Vraag of je contact op mag nemen met klanten.
- Staar je niet blind op de ‘vinklijstjes’ met functionaliteiten. De verleiding is groot dat je denkt dat bepaalde functies in de toekomst ‘onmisbaar’ voor je zijn. Wees hierop kritisch. Als je bepaalde functies bijvoorbeeld niet kunt verbergen voor de eindgebruikers, bestaat de kans dat ze gaan verdwalen. Een leerplatform dat niet gebruiksvriendelijk is, heeft weinig kans op succes. Dit heeft zelfs een term: FOMO (Fear Of Missing Out).
Hoe implementeer je een LMS of LXP succesvol in je organisatie?
Het implementeren van een LMS of LXP is een waardevolle toevoeging voor alle afdelingen en medewerkers binnen je organisatie. Daarom leggen we je stapsgewijs uit hoe je dit het beste kunt doen en welke valkuilen je absoluut wilt vermijden.
Implementeer je leerplatform in 4 stappen
Stap 1 – Baken het probleem af
Voordat je aan de slag gaat met het implementeren van een LMS of LXP systeem, is het belangrijk om het probleem dat je op wilt lossen goed af te bakenen. Dit krijgen we vaak als wens te horen. Vervolgens diepen we de vragen samen verder uit.
- We willen een leerplatform om e-Learning uit te serveren.
- We willen de planning, uitvoering en rapportage rondom leren en ontwikkelen automatiseren.
- We willen meer inzicht hebben in de groei en professionalisering van medewerkers.
- We willen dat medewerkers hun kennis en expertise met elkaar delen.
- We willen dat kennis niet weglekt op het moment dat iemand met pensioen gaat of eerder vertrekt.
- We willen onze klassikale opleidingen omzetten naar online trainingen. Kan dat?
- We willen een mix van klassikaal en online leren, maar weten niet goed hoe dat te organiseren.
- We willen betaalde online cursussen aanbieden en zijn op zoek naar een geschikt leerplatform.
Zo helpen we je
Het exact afbakenen van je vraag kan best tijdrovend zijn. Je wilt immers een goed zicht krijgen op de wensen en behoeften van je doelgroep en alle betrokken stakeholders (zoals het topmanagement). Door deze stap goed te doen, zorg je dat het proces daarna soepel verloopt en je LMS of LXP gebruikt wordt zoals verwacht.
Zelf snijden we bijvoorbeeld niet graag de bochten af. Wij zijn namelijk overtuigd van de meerwaarde (en steeds vaker noodzaak) van leren & ontwikkelen. Termen als ‘sneller’, ‘goedkoper’, ‘dan maar wat minder’ passen niet bij ons. Het is ons specialisme met de juiste technieken en werkwijzen jou te helpen bij een succesvolle implementatie van je leerplatform. Op tijd, binnen budget en met de gewenste kwaliteit. Het is tenslotte ons gezamenlijke doel dat medewerkers ‘leren en ontwikkelen’ als vanzelf omarmen.
Wij helpen je daarom met sparringsessies en designsprints met de doelgroep en stakeholders. Zo zorgen we dat jouw LMS- of LXP-oplossing direct meerwaarde heeft voor jouw organisatie. En dat dat natuurlijk ook zo wordt ervaren.
Stap 2 – Betrek alle stakeholders
Als je een LMS of LXP gaat implementeren, krijg je te maken met verschillende belanghebbenden (stakeholders). Denk hierbij aan het management, HR, IT, trainers en docenten en vanzelfsprekend de gebruikers. Om te zorgen dat iedereen over de juiste kennis beschikt en met plezier met het leerplatform aan de slag gaat, ontwikkelen een gezamenlijke strategie. Hieronder staan enkele tips voor het informeren en trainen van de verschillende stakeholders:
Management
Zorg dat het management begrijpt hoe het leerplatform bijdraagt aan de bedrijfsdoelstellingen. Communiceer duidelijk over de voordelen van het LMS of LXP. Ook kun je hen trainen in de functionaliteiten en het potentieel van het systeem. Zorg sowieso dat je hen op de hoogte houdt van de voortgang en resultaten.
IT-medewerkers
Zorg ervoor dat je IT-medewerkers vertrouwd zijn met de technische aspecten van het leerplatform. Train hen bijvoorbeeld in het beantwoorden van veelgestelde vragen. Zorg er ook voor dat zij op de hoogte zijn van de integratiemogelijkheden met andere systemen binnen de organisatie.
HR-medewerkers
Train HR-medewerkers in de functionaliteiten en voordelen van het LMS of LXP. Daarmee zorg je dat zij de training- en ontwikkelingsprogramma’s efficiënt kunnen beheren en de voortgang van medewerkers monitoren.
Trainers en docenten
Zet je trainers / docenten in om cursussen en trainingen te ontwikkelen en beheren? Ook hen maak je vertrouwd met de functies van het systeem. Geef hen indien nodig didactische tips en train hen ook in het gebruik van multimedia en interactieve elementen om de leerervaring te verbeteren.
Gebruikers
Maak het LMS of LXP gebruiksvriendelijk en zorg voor duidelijke instructies en begeleiding. Zorg ook voor regelmatige training en ondersteuning om te helpen bij het gebruik van het LMS of LXP. Bied bijvoorbeeld korte tutorials aan waarin de belangrijkste functionaliteiten worden uitgelegd. Laat gebruikers weten waar zij met hun vragen kunnen.
Stap 3 – Implementeer je Leerplatform en koppel het aan de juiste systemen
Zijn de organisatiedoelen die je wilt bereiken met een Leerplatform helder en weet je hoe je jouw stakeholders hierbij kunt betrekken, dan is het belangrijk om te bepalen welke systemen en processen het meest geschikt zijn om te koppelen aan het leerplatform.
Er zijn verschillende redenen om jouw LMS of LXP te integreren met andere systemen in de organisatie. Denk bijvoorbeeld aan het stimuleren van geïntegreerd leren, waarbij het Leerplatform wordt gebruikt tijdens de dagelijkse werkzaamheden van medewerkers. Dit zorgt voor meer relevantie en toepasbaarheid van het geleerde in de praktijk. Ook kun je de efficiëntie van jouw bedrijfsvoering vergroten door het automatisch bijhouden van de voortgang van medewerkers, het genereren van rapportages en het beheren van gebruikersgegevens.
Door het koppelen van het leerplatform met andere systemen krijg je betere data over jouw medewerkers, hun prestaties en vooral hoe je hen kunt helpen om te groeien in hun werk. De leerplatformen die wij aanbevelen zijn eenvoudig te koppelen met bekende bedrijfssoftware, zoals AFAS, Microsoft Teams of Azure. Gebruik je een ander systeem? Dan kunnen wij ook een op maat gemaakte koppeling ontwikkelen.
Het koppelen van een LMS of LXP kan een uitdagende taak zijn, maar gelukkig hebben we bij UP learning veel ervaring en kunnen wij je helpen om dit op de beste manier te doen.
Is grote moment daar? Zorg dan dat de lancering een feestje wordt. We geven je 5 tips om je Leerplatform te lanceren.
Stap 4 – Doorontwikkeling van je LMS of LXP
Een LMS of LXP is niet een eenmalige investering, omdat het het doel is om de medewerkers blijvend te laten ontwikkelen. Dit betekent dat het leerplatform moet worden bijgewerkt met nieuwe inhoud en functies om relevant te blijven voor de veranderende behoeften van de medewerkers.
Daarnaast is het belangrijk om feedback van de gebruikers te verzamelen en te gebruiken om het systeem te verbeteren en aan te passen aan hun behoeften en interesses. Dit zorgt ervoor dat het LMS of LXP een effectief hulpmiddel blijft voor de persoonlijke en professionele groei van de gebruikers en voor de organisatie als geheel.
Kortom, het ontwikkelen van een leerplatform is een continu proces van evaluatie, verbetering en vernieuwing om ervoor te zorgen dat het blijft voldoen aan de behoeften en doelstellingen van de organisatie en haar medewerkers.
Verkennend adviesgesprek
Lastig om de verschillen tussen Leerplatforms te doorgronden? Maak een geheel vrijblijvende afspraak of volg een webinar.
Vaak voorkomende fouten. Zo vermijd je ze.
Een succesvolle implementatie van het leerplatform is van groot belang voor je organisatie en collega’s, maar het proces vereist een zorgvuldige planning en uitvoering. Helaas worden er vaak fouten gemaakt die het succes in de weg staan. Zo kun je die voorkomen.
Neem voldoende tijd voor de implementatie
Een belangrijke fout is het niet nemen van voldoende tijd voor de implementatie van je Leerplatform. Hierdoor worden haastige beslissingen genomen en wordt er vaak voor een standaardoplossing gekozen die niet past bij de behoeften van de doelgroep.
Dit kan ertoe leiden dat medewerkers niet gemotiveerd zijn om deel te nemen aan het leerproces en het systeem niet effectief wordt ingezet.
Betrek je doelgroep bij de ontwikkeling
Een andere veelgemaakte fout is het niet betrekken van de doelgroep bij de implementatie van het LMS of LXP.
Door de doelgroep te kennen en hun specifieke leerbehoeften te identificeren, kan het Leerplatform worden aangepast om hen daadwerkelijk te motiveren om te leren en zich te ontwikkelen. Dit vergroot naast de effectiviteit van het systeem, ook de betrokkenheid van medewerkers bij het leerproces.
Benut alle mogelijkheden van het systeem
Tenslotte wordt het LMS of LXP vaak slechts ten dele benut. Dit kan worden veroorzaakt door gebrek aan kennis of interesse bij de lerenden, maar ook door gebrek aan ondersteuning en begeleiding vanuit de organisatie.
Door continu te investeren in de ontwikkeling van het LMS en de gebruikerservaring te optimaliseren, kunnen deelnemers blijvend gemotiveerd worden om zich te ontwikkelen en de organisatie te helpen groeien.
Zo helpt UP learning je
Een succesvolle implementatie van een LMS of LXP vereist de inzet van een toegewijde projectleider, didactische professionals en mensen met ervaring in het implementeren van een leerplatform. Dit is waarom.
Managen van tijd, geld en middelen
Ten eerste de investering. Bij de implementatie van een LMS of LXP zijn tijd, middelen en geld nodig. Een toegewijde projectleider helpt bij het beheren en coördineren van de implementatie. Zo zorgt de projectleider ervoor dat alle stappen in het proces op schema liggen en dat alle betrokken partijen op de hoogte blijven van de voortgang van het project. Dit verhoogt de kans op een succesvolle implementatie.
Sluit aan op de doelstellingen van je organisatie
Ten tweede kunnen didactische professionals van UP learning helpen bij het ontwerpen van de structuur van het leerplatform, het creëren van effectieve leerinhoud en het evalueren van de prestaties van de lerenden. Zij zorgen ervoor dat het LMS of LXP is afgestemd op de leerbehoeften van de doelgroep. Ook zorgen zij ervoor dat de inhoud en functionaliteiten van het systeem aansluiten bij de organisatiedoelen. Dit verhoogt de kans dat de lerenden zich daadwerkelijk ontwikkelen en bijdragen aan de organisatiedoelen.
Ervaring en expertise
Tot slot bieden didactische professionals van UP learning waardevolle inzichten in best practices, uitdagingen en oplossingen voor specifieke problemen, aangezien zij ruime ervaring hebben met succesvolle implementaties van leerplatformen in allerlei soorten organisaties. Waarschijnlijk ook uit jouw sector. Zij kunnen helpen bij het identificeren van mogelijke obstakels in de implementatie en bieden oplossingen om deze obstakels te overwinnen.
Op deze manier draagt het werken met professionals bij aan een succesvolle implementatie van een LMS of LXP in jouw organisatie.
Welk LMS/LXP adviseert UP learning en waarom?
UP learning biedt drie verschillende digitale leeromgevingen aan die voldoen aan de hoogste standaarden voor online leeroplossingen en geschikt zijn voor verschillende behoeften van bedrijven en organisaties.
Moodle
Onze eerste optie is Moodle, een Learning Management systeem (LMS) dat zich richt op het aanbieden van cursussen en het uitreiken van certificaten aan deelnemers. Dit systeem is vooral geschikt voor organisaties die nog beperkte ambities hebben op het gebied van online leren.
Totara Talent Experience Platform
Daarnaast bieden wij Totara. Dit is zowel een learning management systeem (LMS) als een Learning Experience Platform (LXP). Totara helpt je om een overzichtelijke start te maken met een LMS binnen je organisatie. Zodra de eerste resultaten geboekt zijn en je de smaak te pakken hebt (dit zien we vaak gebeuren), kun je probleemloos uitbreiden naar meerdere functionaliteiten en bijvoorbeeld gepersonaliseerde leerervaringen, social learning aan gaan bieden aan je medewerkers. Je hebt zelfs de mogelijkheid om performance doelen op te stellen, waarmee je de groei en bijdrage aan de organisatie voor zowel de medewerker als hun leidinggevenden inzichtelijk maakt. Op die manier maak je van leren en ontwikkelen een permanent proces dat bijdraagt aan gerichte doelen.
Of je nu op zoek bent naar een leeroplossing waarmee je kennis kunt aanbieden of naar een manier waarop je kennis binnen je organisatie kunt borgen, Totara helpt je in alle aspecten van deze behoeften. Je kunt met Totara zowel de competenties van medewerkers toetsen als hun professionele groei stimuleren.
Docebo
Docebo is een bijzonder uitgebreid LMS en LXP systeem waarin AI inmiddels geïntegreerd. Ook voor het ontwikkelen van e-Learning contenct beschikt Docebo over een krachtige AI tool. Hiermee kunnen inhoudsdeskundige collega’s eenvoudig zelf e-Learning ontwikkelen. Lees de Docebo startgids om te ontdekken hoe je dit veelzijdige platform naar jouw behoefte kunt samenstellen.
Veelgestelde vragen
Meer weten?
Dit is de meest gestelde vraag ;-). “Minder dan een kopje koffie per medewerker per maand.” Dat zou zomaar een antwoord kunnen zijn. Het start vanzelfsprekend met initiële kosten om een leerplatform (LMS of LXP) in te richten en te implementeren. Jaarlijks heb je daarnaast kosten voor ‘hosting & beheer’, doorontwikkeling en updates en support.
Soms worden die bedragen in één totaalbedrag per jaar gerekend. Soms heb je hier ook een keuze in te maken. Het is in ieder geval belangrijk om een goede uitvraag te doen. Wat een aantrekkelijke eerste initiële aanschafprijs lijkt, kan gaandeweg toch nog oplopen. Bijvoorbeeld omdat de implementatiekosten uiteindelijk hoger uitvallen dan gedacht of dat je toch net wat meer functionaliteit wilt, waarvan je eerder niet op de hoogte was.
Wij vinden het belangrijk een compleet en reëel beeld te geven. Zo voorkomen we onaangename verrassingen. Met een blue-print maken we een blauwdruk van je LMS of LXP. Je weet dan precies wat je krijgt en welke investering het vraagt. Ook weet je dan waar je kosten kunt besparen. Bijvoorbeeld omdat bepaalde processen veel efficiënter kunnen worden gedaan. Of bijvoorbeeld als klassikale trainingen (deels) omgezet worden naar online leren (besparing op reiskosten, locatie, trainer etc.).
Samen met jou zorgen we voor een betrouwbare business case. Zo voorkomen we onaangename verrassingen bij je keuze, de inrichting, implementatie en de beheerfase. Informeer ook altijd naar doorgroeimogelijkheden. Hiermee kun je investering wellicht wat met uitsmeren over meerdere jaren.
Naast het platform en soms ook de gewenste functionaliteit (bij een modulaire opbouw), is je investering natuurlijk ook afhankelijk van het aantal gebruikers.
LMS staat voor Learning Management Systeem. Het is een softwareapplicatie die wordt gebruikt voor het beheren, leveren en volgen van online trainingen en cursussen. Een LMS kan worden gebruikt door organisaties om hun medewerkers of klanten op afstand te trainen en te onderwijzen. Het bevat functies zoals het uploaden van cursusinhoud, het toewijzen van cursussen aan gebruikers, het bijhouden van de voortgang en prestaties van gebruikers, het leveren van toetsen en examens, en het uitgeven van certificaten na voltooiing van een cursus.
Een LMS (Learning Management System) biedt voordelen voor organisaties die opleidingen aanbieden aan hun medewerkers. Het helpt bij efficiënt beheer van opleidingsprogramma’s, bijhouden van voortgang en prestaties. Ook vergroot het flexibiliteit en toegankelijkheid van leren, en kan het kosten besparen. Daarnaast verbetert het prestaties en productiviteit van werknemers en hun professionele ontwikkeling.
Een LMS kan ook gegevens verzamelen voor betere inzichten in opleidingsbehoeften en effectiviteit van programma’s.
Hoe lang het duurt voor de implementatie van een LMS, hangt af hangt af van van verschillende factoren, waaronder:
– de omvang van je organisatie (structuur van afdelingen en functies bijvoorbeeld);
– de gewenste functionaliteit en inrichtingswensen;
– de wensen ten aanzien van het design;
– documentatie van de huidige Learning & Development-processen;
– bevoegdheden van de projectgroep (hoe snel worden knopen doorgehakt).
Gemiddeld duurt een implementatie tussen de 6 weken en 6 maanden. Bij UP learning helpen we je stap voor stap en zullen je bijvoorbeeld altijd vertellen welke inrichtingskeuzes je hebt welke impact die hebben op de korte en lange termijn.
Helaas zijn er nog LMS’en op de markt waarbij je al snel tegen de grenzen aanloopt. Let er daarom goed op hoe schaalbaar het is. Naast dat het belangrijk is dat het in aantallen mee kan groeien, is het vaak net zo belangrijk dat het LMS mee kan groeien met je behoefte. Bespreek dit vooraf en vraag naast de groeimogelijkheden ook naar de eventuele kosten hiervan.
Een modern LMS ondersteunt blended learning in al haar facetten. Het zet leertrajecten op waarin online leermodules met fysieke trainingssessies of live webinars worden gecombineerd. Het LMS zorgt voor de planning en houdt de online voortgang en aanwezigheid bij. Zo krijg je een compleet overzicht van de leerervaring van de cursisten.
Dataveiligheid is een topprioriteit bij een LMS. Kies een leverancier die voldoet aan internationale standaarden zoals GDPR (AVG) en ISO-certificeringen. Vraag ook naar waar de servers staan. Wij werken alleen met systemen die je gegevens optimaal beschermen en transparant zijn over hoe ze daarmee omgaan.
Bij het vergelijken van LMS-systemen moeten verschillende factoren worden overwogen. Zo moet er gekeken worden naar de functionaliteiten die het systeem biedt en of deze aansluiten op de behoeften van de organisatie en haar medewerkers. Daarnaast moet het LMS-systeem gebruiksvriendelijk zijn voor zowel beheerders als eindgebruikers, kunnen integreren met andere softwareapplicaties die de organisatie gebruikt, voldoende ondersteuning bieden en schaalbaar zijn om te kunnen groeien en zich aan te passen aan veranderende behoeften.
Tot slot moet ook de prijs van verschillende LMS-systemen worden vergeleken om te bepalen welke het beste past bij het budget en de behoeften van de organisatie. Door deze factoren in overweging te nemen, kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het selecteren van het juiste LMS-systeem.
Ook voor commerciële opleiders is een LMS een uitstekend middel om online trainingen aan te bieden. Website en betaalmodules kunnen naadloos gekoppeld worden. Zo bied je de klant een geolied proces van bestellen tot gebruiken. Vraag gerust naar de voorbeelden of lees de case van Motile.
Wij adviseren je eindgebruikers al vroegtijdig bij de implementatie (en soms ook de keuze) van je LMS te betrekken. Bereid je collega’s of cursisten voor op het nieuwe LMS door hen vooraf warm te maken en een feestelijke introductie en zorg dat er ruime support aanwezig is, zeker in de beginperiode. Zet zowel online en offline middelen in zoals in de ‘5 tips om je LMS te lanceren‘ staat beschreven.
Ja, veel LMS’en bieden integratiemogelijkheden met HR-systemen, CRM’s en andere tools. Denk bijvoorbeeld aan het koppelen van het LMS met een Single Sign-On (SSO) oplossing of een HR-systeem zoals AFAS, maar ook met een office applicatie als Teams of je website. Dit maakt het beheren van gebruikers en data of je e-commerce afhandeling nog efficiënter. Zie hier de lijst met beschikbare integraties en informeer naar de extra mogelijkheden.
Een LXP (Learning Experience Platform) is een softwareplatform voor leren en ontwikkeling dat zich richt op de leerervaring van de gebruiker. In tegenstelling tot een LMS dat zich richt op het beheren en volgen van formele trainingen en cursussen, biedt een LXP een persoonlijkere leerervaring door middel van aanbevelingen op maat, aanbevolen leerroutes en sociale interactie tussen gebruikers. Een LXP wordt vooral gebruikt om de professionele ontwikkeling van medewerkers te ondersteunen en te stimuleren.
Wij hebben gemerkt dat veel organisaties naast een LMS een LXP (Learning Experience Platform) nodig hebben om de aanwezige kennis en expertise te waarborgen en de professionele ontwikkeling van medewerkers te stimuleren.
Kort samengevat richt een LMS zich vooral op de administratieve kant van e-learning, terwijl een LXP meer gericht is op de ervaring van de medewerker, het aanbieden van gepersonaliseerde leermogelijkheden en social learning.
Een LMS (Learning Management System) is ontworpen voor het beheer en de levering van e-learning content en het bijhouden van de voortgang en prestaties van de medewerkers. Een LRS (Learning Record Store) is een database die gegevens verzamelt en opslaat over de leerervaringen van individuele studenten, zoals welke cursussen ze hebben gevolgd, hoe ze hebben gepresteerd en welke competenties ze hebben ontwikkeld.
Een LMS gebruikt een LRS om gegevens over de leerervaring van cursisten op te slaan en bij te houden, zoals het voltooien van een cursus of het behalen van een certificaat. Een LRS is daarentegen ontworpen om gegevens over de leerervaring van studenten op te slaan, ongeacht het gebruikte LMS.
Een LMS (Learning Management System) is ontworpen voor het beheren en volgen van e-learning-activiteiten, zoals het aanbieden van cursussen en het beheren van de deelnemers. Het is gericht op het leveren van cursussen en het bijhouden van de voortgang en prestaties van de medewerkers.
Een CMS (Content Management System) daarentegen is ontworpen voor het beheren van content, zoals tekst, afbeeldingen en video’s, en het publiceren van deze content op websites of andere digitale platforms. Het richt zich op het beheren en publiceren van content en heeft geen functies voor het volgen van de voortgang. Hoewel er enige overlap kan zijn tussen de twee systemen, zijn ze over het algemeen ontworpen om verschillende doeleinden te dienen.
Een LMS (Learning Management System) en een LCMS (Learning Content Management System) zijn beide softwareplatforms die gericht zijn op het leveren van e-learning. Het LMS is echter meer gericht op de administratie van e-learning, terwijl een LCMS zich richt op de ontwikkeling en het beheer van de inhoud van e-learning.
Een LMS beheert de leerervaring van de medewerkers, zoals het aanbieden van cursussen, het bijhouden van voortgang en prestaties en het verstrekken van certificaten of diploma’s.
Een LCMS daarentegen richt zich op het creëren en beheren van inhoud, zoals tekst, afbeeldingen en video’s die worden gebruikt in e-learning-cursussen.
Neem gerust direct contact op. Wij helpen je graag om de beste leeroplossing voor je organisatie te vinden.