Docebo learning platform

Docebo | LMS | header | UP learning

Inhoudsopgave

Welkom bij UP learning, de Nederlandse partner van Docebo

In deze Docebo startgids ontdek je wat Docebo is en leer je de modulaire opbouw kennen. Daarnaast lees je hoe Artificial Intelligence (AI) zorgt voor persoonlijke leerervaringen en hoe je met en van elkaar kunt leren, ook welsocial learninggenoemd.

Video afspelen over Docebo Learning Platform | Video | UP learning

Implementatietips en vaak gemaakte fouten

Vanzelfsprekend wil je dat je nieuwe leerplatform met enthousiasme wordt ontvangen en gebruikt. Lees de tips hoe je een leerplatform als Docebo succesvol kunt implementeren en leer van vaak gemaakte implementatiefouten. Wil je weten wat je investering oplevert? Docebo maakt de Return On Investment (ROI) van ‘leren en ontwikkelen’ inzichtelijk.

e-Learning ontwikkelen met Docebo AI

Maak tot slot kennis met Docebo’s AI ‘authoring tool’ Shape. Hiermee ontwikkelen L&D’ers en inhoudelijke kennisspecialisten eenvoudig en snel hun eigen e-Learning content.

Veel gestelde vragen en een persoonlijke demo

Graag beantwoorden we ook de veel gestelde vragen. Heb je zelf een vraag of wil je een persoonlijke demo? We adviseren graag. Geheel vrijblijvend.

Lees alles in tien minuutjes door of ga via de inhoudsopgave direct naar de gewenste informatie.

Docebo learning platform longread lamp | UP learning

Wat is Docebo?

Docebo is een cloud-gebaseerd, door AI-gedreven Leerplatform. Het bevat een Learning Management Systeem (LMS), Learning Experience Platform (LXP) en ontwikkeltool voor e-Learning content. Het helpt je bij het creëren, organiseren, distribueren en uitvoeren van zowel online als offline trainingen en leerprogramma’s. Ook kunnen externen (partners) eenvoudig gebruik maken van Docebo en heeft het zich bewezen als een e-Commerce platform voor het uitserveren van betaalde trainingen en cursussen.

Naast dat Docebo van AI gebruikmaakt, onderscheidt het zich door het gebruiksgemak, schaalbaarheid en mate van personalisatie. Het leerplatform is daarmee, samen met de talrijke integratiemogelijkheden, een uitstekende keuze voor zowel grote (L’Oréal, Amazon, Booking.com) als MKB-organisaties.

Het platform is cloud-based (SaaS). Dit betekent dat je het overal en altijd kunt gebruiken zonder complexe installaties en het onderhouden van servers.

Maak kennis met Docebo

Maak vrijblijvend kennis met Docebo in het webinar of vraag direct om een demo en advies.

De modulaire opbouw van Docebo

Docebo is modulair opgebouwd, waardoor je alleen dat af kunt nemen wat je nodig hebt. Dit zorgt ervoor dat je volop doorgroeimogelijkheden hebt en alleen betaalt voor wat je gebruikt. De basis van het leerplatform is het LMS.

Docebo LMS, AI gebaseerd Learning Management

Het Learning Management Systeem (LMS) van Docebo is het kloppende hart van het Docebo leerplatform. Het helpt je bij het effectief en efficiënt beheren van leer- en ontwikkelingsprogramma’s. Dit zijn de belangrijkste functies en voordelen van het Docebo LMS dat op basis van AI zorgt voor hyper personalisatie van leren & ontwikkelen.

 • Gebruiksvriendelijke Interface: Docebo LMS scoort dankzij haar intuïtieve en vriendelijke interface hoog bij zowel beheerders als eindgebruikers. Zo gaat kostbare tijd naar het leren zelf in plaats van naar het leren van het systeem.
 • Contentbeheer: Docebo zorgt dat je veel afwisselende vormen van leercontent kunt creëren, beheren en distribueren. Denk daarbij aan e-learning, (interactieve)video’s, animaties, documenten en interactieve modules.
 • Cursusmanagement: Maak, plan en beheer eenvoudig online en offline cursussen. Ook ‘blended’ leertrajecten organiseer je in een handomdraai. Of je dit nu voor individuele gebruikers of groepen wilt doen.
 • Geautomatiseerde Rapportage: Docebo houdt de voortgang bij en genereert rapportages en analyses over onder andere de effectiviteit en betrokkenheid bij de cursussen. Het maakt daarnaast verbeterpunten direct inzichtelijk.
 • Gepersonaliseerde Leerpaden: Gepersonaliseerde leerpaden bieden gebruikers een reeks aan cursussen en materialen die zij op dat moment nodig hebben. Dit zorgt voor een fijne (persoonlijk en op maat) en gestructureerde leerervaring waardoor specifieke leerdoelen eerder bereikt worden.
 • Social Learning: Docebo stimuleert gebruikers om met en van elkaar te leren. Met forums, wiki’s en chats delen zij hun kennis, discussiëren en werken samen aan hun persoonlijke en gezamenlijke groei. Heb je Docebo, dan hoef je geen losstaand Learning Experience Platform (LXP) aan te schaffen om Social Learning mogelijk te maken.
 • Mobiel Leren: Met de mobiele toegankelijkheid van Docebo LMS kunnen gebruikers overal en altijd leren. De mobiele app biedt toegang tot cursusmateriaal, stelt gebruikers in staat om hun voortgang bij te houden, en maakt het mogelijk om onderweg te leren.
 • Integraties: De LMS-module integreert naadloos met een breed scala aan externe tools en systemen, waaronder HR-systemen, CRM-tools, webinar platforms en meer. Dit zorgt voor een naadloze leerervaring en een efficiënter beheer van leeractiviteiten.
 • Maatwerk en merkidentiteit: Breng de look en feel van je LMS in lijn met je merkidentiteit.
 • Beveiliging en Compliance: Docebo zorgt voor een veilige toegang tot de leerinhoud en beschermt gevoelige gegevens. Daarnaast helpt het je te voldoen aan compliance-vereisten.
Docebo learning platform longread puzzel | UP learning

Docebo Shape, ontwikkel eenvoudig content met AI

Docebo Shape is een AI-aangedreven content ontwikkeltool die helpt bij het snel creëren van e-learning. Het maakt het L&D en inhoudsdeskundigen / instructeurs makkelijk om snel e-Learning te creëren. Upload je bronnen zoals tekst, afbeeldingen en video’s en Shape doet de rest. Vanzelsprekend kun je daarna de inhoud nog bewerken, aanvullen en aanpassen.

De met Shape gecreëerde learning content integreert naadloos met het Docebo LMS en kun je toewijzen aan de relevante leerprogramma’s en cursussen. De AI-technologie achter Docebo Shape blijft leren en verbeteren, waardoor de kwaliteit van de contentcreatie in de loop van de tijd toeneemt.

Docebo Flow

Leren in de context van het werk is één van de krachtigste en boeiendste manieren om te leren. Je leert tijdens het werken en dus precies op het moment dat het voor jou relevant is. Je krijgt bijvoorbeeld extra ondersteuning bij het project waaraan of de applicaties waarmee je op dat moment werkt. Naast het leerplezier nemen ook het werkplezier en de productiviteit toe.

Docebo Flow creëert automatische leerpaden die worden geactiveerd door specifieke acties binnen de werkomgeving. Leerinterventies kunnen zelfs gepersonaliseerd worden. Zo krijg je precies op maat wat je op dat specifieke moment nodig hebt.

Docebo learning platform longread man | UP learning

Docebo Learning Impact

Door de prestaties van leerprogramma’s te analyseren, kun je je leerstrategieën aanpassen om beter aan te sluiten bij de bedrijfsdoelen en de behoeften van je collega’s. Docebo Learning Impact koppelt meetbare resultaten zoals verkopen, klanttevredenheid of efficiëntie KPI’s aan leeractiviteiten en houd zodoende grip op de Return On Investment (ROI) van je leerinterventies. Docebo geeft je daarmee de onderbouwing om de impact van leren op ‘de business’ te bespreken.

Vanzelfsprekend verzamelt deze module de voortgang en voltooiingspercentages. Ook analyseert het de feedback van gebruikers en beoordelingen van cursussen. Dit geeft je waardevolle inzichten in de effectiviteit en de acceptatie van de trainingen.

Docebo Learn Data

Met Docebo Learn Data combineer je learning data uit Docebo met je bedrijfsdata uit andere systemen, bijvoorbeeld HR, CRM en Support. Zo krijg je inzicht in de impact van je leerinterventies op je organisatiedoelen zoals sales, klanttevredenheid, medewerkerstevredenheid etcetera.

Doordat je het effect van leren & ontwikkelen op ‘de business’ aantoont, kun je:

 • met je collega’s van HR, Marketing & Sales, Productie, Support, R&D etcetera de juiste prioriteiten stellen.
 • je investeringen onderbouwen.
 • op tijd bijsturen waar het nodig is.

Learning Intelligence geeft je een breder perspectief. Hierdoor komt er binnen je organisatie één gezamenlijk beeld over de bijdrage van leren aan de organisatiedoelen.

Binnen deze module combineer je LMS en je interne systemen (waaronder Salesforce, Workday, Zendesk, en meer) met je business intelligence tool. Door het combineren van data uit verschillende bronsystemen maak je het eenvoudiger strategische keuzes te maken.

Docebo Content

Docebo Content is een uitgebreide marktplaats met meer dan 30.000 trainingen in meer dan 45 talen. Met de content van 150+ toonaangevende uitgevers, biedt het een schat aan kennis. De collectie bevat naast e-Learnings ook boeksamenvattingen en audiolessen. Het aanbod wordt elke maand uitgebreid. 

De leerbibliotheek van Docebo Content integreert naadloos met het AI-gestuurde leerplatform. Dit maakt het mogelijk om deze externe content te combineren met op maat gemaakte content. Gebruikers ervaren zo een op maat gemaakt en individueel leertraject, waarin de diverse soorten content naadloos met elkaar zijn verweven.

Docebo Connect

Docebo integreert eenvoudig met externe systemen voor onder andere HR (Human Resource), CRM (Customer Relation Management), e-Commerce en data analytics. De bekendste systemen waarmee geïntegreerd wordt zijn Microsoft SharePoint, Zendesk, Google Analytics, Adyen, Paypal, Shopify, Workday, Hubspot, Salesforce, Slack, Trello, Cisco Webex en Zoom.

Inmiddels koppelt Docebo met meer dan 500 applicaties van derden. Vraag gerust of daar ook de systemen bij zitten die binnen jouw organisatie worden gebruikt. Omdat Docebo ‘open’ is, kan met grote waarschijnlijkheid gesteld worden dat anders ook de door jou gewenste koppeling is te realiseren.

Connect maakt veel zaken eenvoudiger. Sluis bijvoorbeeld account gegevens automatisch vanuit je HR-systeem door naar het LMS en deel data met de applicaties waarvoor het nodig is. Sluit Docebo eenvoudig aan voor Single Sign-On (SSO), waarbij iedereen één wachtwoord heeft voor alle gebruikte applicaties.

Maak kennis met Docebo

Maak vrijblijvend kennis met Docebo in het webinar of vraag direct om een demo en advies.

Docebo en AI

Docebo voegde als één van de eerste LMS’en AI (Artificial Intelligence) toe aan haar platform. Hiermee kunnen gebruikers zowel in teams als volledig gepersonaliseerd leren. Ze krijgen precies die leerinterventies voorgeschoteld die passen bij hun kennis en (gewenste) ontwikkeling.

Vanzelfsprekend is er altijd de mogelijkheid om training verplicht te stellen. En het systeem moedigt gebruikers aan hun kennis te delen en hierover het gesprek aan te gaan. Kortom: met Docebo dek je zowel het formele als informele leren af.

LRS en xAPI in Docebo

Voor verregaande personalisatie maakt Docebo gebruik van slimme technologie. Om gepersonaliseerde aan te kunnen bieden maakt het gebruik van xAPI en een Learning Record Store. xAPI staat voor Experience Application Programming Interface. Het zorgt ervoor dat je leerinhoud kan communiceren met het leersysteem. Zelf bepaal je tot welk detailniveau je dat wilt doen. Bijvoorbeeld: een knop ingedrukt, de tekst gelezen, een hoofdstuk of cursus afgerond, een klassikale training bijgewoond etcetera.

Als deze data wordt opgeslagen in de Learning Record Store (LRS). Hierin worden alle leerervaringen opgeslagen en aan een persoonlijk ‘leerdossier’ gekoppeld. Naast een e-Learning cursus, kunnen dit bijvoorbeeld ook artikelen, blogs, webpagina’s, learning games etcetera zijn. Ook offline activiteiten kunnen worden vastgelegd. Vervolgens maakt Docebo met AI gebruik van deze data om naast het bieden van de best mogelijke leerervaring inzicht te geven in de resultaten en opbrengsten van de leerinterventies.

Implementatie van Docebo

De implementatie van Docebo begint met een duidelijke projectdefinitie en planning. Samen kijken we wat nodig is en maken we een stappenplan (blueprint). Dit beschrijft onder andere:

 • de inrichting van de LMS-omgeving
 • de personalisatie van de leerervaring
 • de integratie met andere systemen
 • het trainen van de beheerders

Waar moet je op letten?

Bij het implementeren van Docebo is het essentieel om:

 • een grondige behoeftenanalyse te doen;
 • de eindgebruikers te betrekken bij het ontwerpproces;
 • te zorgen voor training en ondersteuning;
 • duidelijke doelstellingen en mijlpalen vast te stellen;
 • de voortgang te monitoren en bereid te zijn om aanpassingen te doen.

Vaak gemaakte implementatiefouten

Het is slim om te leren van anderen. Docebo verzamelde daarom de fouten die vaak gemaakt worden bij implementaties van leersystemen en wij voegden daar onze eigen ervaringen aan toe.

 • Onvoldoende kennis van of begrip voor het implementatieproces bij het hoger management.
 • Het niet volledig begrijpen van de functies van Docebo.
 • Verzuimen om de eindgebruiker centraal te stellen.
 • Onderschatten van de tijd en middelen die nodig zijn voor een succesvolle implementatie.
 • Onvoldoende inzicht hebben in en de tijd nemen voor de data-integratie met andere systemen.
 • Het niet voortdurend evalueren en aanpassen van de learning content en leerstrategieën.

De projectleider en consultant zullen ervoor waken dat dit soort fouten gemaakt worden. Omdat zij al vele LMS implementaties hebben geleid, kennen zij de valkuilen.

Voordelen UP als Docebo partner

UP learning beschikt over een schat aan implementatieervaring en spreekt jouw taal. En hoogstwaarschijnlijk ook die van jouw branche. We hebben ervaring met het implementeren van LMS’en bij zowel grote als kleinere organisaties.

Een team van specialisten staat voor je klaar. Samen met jouw bekijken we welke expertise je al in huis hebt en welke er vanuit UP nodig is. Zo hebben we experts op het gebied van leerprocessen & leersystemen, didactiek, UX en UI design en gedragsontwerp.

Een projectleider bewaakt de voortgang en de scope van het project. Zo garanderen we dat je LMS op de afgesproken tijd en binnen budget wordt opgeleverd. We begrijpen als geen ander dat de implementatie van een LMS meer om ‘mensenwerk’ gaat dan om het inrichten van processen en het systeem (wat natuurlijk wel belangrijke randvoorwaarden zijn).

En dan is het grote moment daar. De feestelijke lancering. Heb je hierna nog vragen dan staat het team van deskundige Docebo professionals voor je klaar.

Veel gestelde vragen over Docebo

Heeft Docebo Nederlandstalige support?

Als partner van Docebo verzorgt UP learning zowel voor de Vlaamse als Nederlandse markt Nederlandstalige en Engelstalige support.

Heeft Docebo een app voor mobiel gebruik?

Is je doelgroep vooral mobiel bereikbaar, dan biedt de Docebo app de uitkomst. Hiermee kan iedereen leren. Zowel online als, indien nodig, offline door de trainingen en cursussen vooraf te downloaden en de resultaten te uploaden zodra men weer online is.

Welke talen ondersteunt Docebo?

Docebo ondersteunt op dit moment 40 talen. Op welk continent je collega’s, partners of klanten ook zijn, Docebo zal hen bijna zeker in hun eigen moedertaal ondersteunen.

Kan ik Docebo koppelen met HR, CRM of e-Commerce systemen?

Jazeker. Docebo koppelt met meer dan 500 applicaties. Zowel voor backoffice systemen (CRM, HR en en office applicaties zoals Microsoft Teams) als frontoffice systemen (websites, e-Commerce en support platforms).

Maakt Docebo gebruik van AI?

Docebo maakt zowel voor Learning Management als de learning content gebruik van AI. Zo zorgt het dat het vanuit het LMS volledig gepersonaliseerde cursussen, trainingen en leerprogramma’s aan kan bieden.

Voor de samenstelling van e-Learning modules maakt de authoring tool Shape gebruik van AI.

Tot slot maakt Docebo gebruik van AI om op alle niveaus (gebruiker, team, organisatie) rapportages, analyses en aanbevelingen te kunnen maken.

Kan ik via e-Commerce (online) traingen via Docebo verkopen?

Docebo is uitermate geschikt als e-Commerce platform voor de verkoop van online trainingen. Vraag UP learning voor een demo.

Kan ik met Docebo ook externen trainen (klanten, partners)

Externe gebruikers zoals klanten of partners kun je eenvoudig en op een veilige manier toegang geven tot Docebo. Een mooi voorbeeld is de openbare Docebo omgeving van L’Oréal.

Wat betekent SaaS en Cloud-gebaseerd?

Docebo wordt aangeboden als Software as a Service (SaaS). Dit houdt in dat iedereen altijd gebruikmaakt van dezelfde software versie. De software van Docebo staat in ‘de cloud’ en dus niet op eigen servers die beheerd moeten worden. Je krijgt toegang via je internetbrowser of via de app.

De voordelen van SaaS en cloudsoftware zijn onder meer:

Toegankelijkheid: Omdat Docebo online draait, kun je er vanaf elke plek met internetverbinding toegang toe krijgen. Dit biedt veel flexibiliteit, vooral voor teams die op afstand werken of voor bedrijven met meerdere locaties. Overigens is er ook een manier om offline gebruik te maken van Docebo.

Onderhoud en updates: Docebo is verantwoordelijk voor het onderhouden en updaten van de software. Dit betekent dat je altijd toegang hebt tot de nieuwste versies en functies zonder dat je zelf updates hoeft te installeren.

Schaalbaarheid: Heb je meer opslag of extra gebruikers nodig. Docebo groeit met je mee.

Kostenbesparing: Omdat je zelf niet hoeft te investeren in hardware of softwarelicenties (besturingssysteem, database), vallen initiële kosten lager uit. Omdat je een abonnementsprijs betaalt, weet je vooraf precies wat de kosten zijn en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Veiligheid: Docebo kent robuuste beveiligingsmaatregelen.

Heeft Docebo Single Sign-On (SSO)?

Ja. Docebo is toegankelijk via Single Sign-On (SSO). Indien gewenst kunnen gebruikers de organisatiebrede inloggegevens gebruiken voor toegang.

Inhoudsopgave

Vraag gerust. We adviseren je geheel vrijblijvend.

Op zoek naar maatwerk e-Learning of een Leerplatform? We adviseren je graag. Bel, mail of vul het formulier in.