Opeens vliegt Las Vegas aan je neus voorbij. UPpers Mandy en Ster zouden afreizen naar één van de meest innovatieve Learning congressen ter wereld: DevLearn 2020. Corona dacht daar anders over. Dan het congres, dat maar liefst twee weken duurt, maar online volgen. Wat leerden zij van deze ervaring?
Is ‘deelnemen’ aan het juiste woord?
En daar beginnen we dan aan DevLearn 2020. Ster aan de keukentafel met een kan thee en Mandy na de koffie op haar favoriete sporttoestel. Klaar om deel te nemen. En dat schrijvende, vragen we ons af of ‘deelnemen’ wel het juiste woord is. We zijn erg benieuwd hoe DevLearn 2020 de Learning Professionals uit alle windstreken online gaat binden en boeien. En hoe wij het zelf ervaren natuurlijk. Met alle voor- en nadelen.
Dit zijn onze voordelen om een congres online te volgen. Zie jij er nog meer?
Hierom vermijden wij liever de ‘boarding rij’ op het vliegveld, het wachten op de overstap, de jetlag en de lange vol geprogrammeerde congresdagen en korte nachten. Een online congres vanaf de bank in je pyjama ‘binge watchten’. Het heeft wel wat.
Op z’n Hollands
Het is allemaal natuurlijk een stuk goedkoper. Naast dat je reis- en verblijfkosten bespaart, zijn de tickets voor het online congres een stuk goedkoper. Je kunt je budget voor kennisontwikkeling nog voor wat extra’s inzetten.
Geen last van FOMO
Je volgt veel meer sessies. Normaal vinden meerdere sessies gelijktijdig plaats. Dat dwingt je tot keuzes. Dit jaar is het een ‘on demand all you can eat’ aanbod. Oftewel, kies alles wat jou aanstaat en kijk wanneer het jou uitkomt en totdat je niet meer kunt. Erg fijn voor de learning junkies onder ons die niets willen missen en al snel last krijgen FOMO, het ‘fear of missing out’ syndroom.
Ongemerkt switchen
Is een online live sessie niet interessant? Met een klik ben je weg en log je snel in bij een andere. In een normale setting is dat toch wat moeizamer. Heb je net enthousiast plaatsgenomen op één van de eerste rijen, blijkt het toch veel minder leerzaam te zijn dan dat de titel deed vermoeden. Je pakt dan niet snel je hele boeltje op om nog vlug naar je tweede keus te rennen. Kom je daar uiteindelijk aan, dan ben jij die ene die te laat aanhaakte en de concentratie van andere deelnemers verstoorde. En dan hebben we het nog niet eens over de afstanden die je soms moet afleggen tussen twee sessies bij die mega Amerikaanse congrescentra. Met een beetje geluk krijg je nog net de samenvatting mee.
Waar, wanneer en hoe ik het zelf wil
Je bepaalt zelf wanneer en hoe laat je een sessie volgt, want bijna alle sessies worden opgenomen. Zo ben je ontzettend flexibel en volg je ze als het jou uitkomt. ‘s Ochtends vroeg al op de hometrainer, zoals Mandy. Of juist ‘s avonds laat, zoals Ster. Als de kinderen eindelijk op bed liggen en de rust in huis is teruggekeerd. Het tijdsverschil van 8 uur maakt het namelijk niet erg aantrekkelijk om alle sessies live te volgen. Want ook al houd je ontzettend van leren, er zijn grenzen.
Dit vinden wij nadelen. Hoe buig jij die om?
Zie het ‘live’ online programma maar tussen je dagelijkse werkzaamheden in te plannen. En wanneer ga je die interessante sessie waar je niet bij kon zijn terugkijken? Misschien dan toch maar het vliegtuig pakken een volgende keer. Want aan het online volgen van een congres, zitten ook nadelen. Dit zijn onze mindere ervaringen.
De ‘experience’ is ver te zoeken
Onderdeel van een congresbubbel is de hele ervaring. Je maakt kennis met de sprekers en ervaart de dynamiek in de zaal. Vooral bij de key-note speakers hang je samen met honderden andere internationale deelnemers aan hun lippen en geniet je van alle inzichten die zij met je delen. Dit zijn vaak de momenten die je bijblijven en waar je nog jaren op teert; zo ontzettend imposant en memorabel zijn ze. Online is het verhaal misschien net zo goed. Maar een stuk minder gedenkwaardig als je, middenin de key-note sessie, uit je focus wordt gerukt door de deurbel. Een bezorger. Of je het pakketje aan de buren wilt geven. Poef, weg magie door een paar inktpatronen.
Er is weinig sociaals aan
Je mist het sociale aspect. Elke sessie schuchter plaatsnemen naast een vreemde. Dat is er niet bij. Je eerst voorstellen, om tijdens de sessie allerlei ervaringen uit te wisselen, daarna te bespreken welke sessies je geïnspireerd hebben en er een LFF (Learning Friend Forever) bij te hebben. De chat vangt het gedeeltelijk op. Maar of je nu zit te wachten op congresgenoten die enthousiast foto’s posten van de Halloween koekjes die hun kinderen net hebben gebakken? Laat staan een foto van hun Kat die alle kijkers succes wenst. Het haalt het niet bij de normale ervaring, waarin je samen met John uit Montreal en Norma uit Texas tot in de late uurtjes staat te borrelen in de hotelbar en de dag nabespreekt.
Afleiding. Die ligt continu op de loer.
Je raakt veel makkelijker afgeleid door lopende zaken. En niet alleen door een bezorger. Voor je het weet, plan je toch tussendoor een afspraak met een klant in. Tja, die ene opdracht heeft toch echt haast. Of je mailt nog snel dat bestandje, zodat je collega niet wezenloos blijft zoeken. Normaal zit je aan de andere kant van de wereld. Met duizenden kilometers afstand en een flink tijdsverschil. Dat helpt enorm om van lopende zaken afstand te houden. Nu zie je de Outlook en Teams meldingen binnen blijven stromen. Dus meldingen uit en out-of-office aan. Zo kun je toch nog een beetje van de congresbubbel genieten.
En wat is nu jouw afweging?
Tja, wat wordt het volgend jaar? Misschien wel een ‘blended’ conferentie. Dat je kunt kiezen. Naar Las Vegas voor de beleving en sociale contacten. Of online vanaf jouw favoriete plek in huis. De vraag is dan of de voor- en nadelen uiteindelijk zwaarder wegen voor jou. Wij denken dat zelf pas over een aantal maanden goed te kunnen beoordelen. Qua ervaring wint het fysieke congres het. We verlangen enorm naar het moment dat we met een jetlag en een Starbucks koffie plaatsnemen naast die ons onbekende L&D-er met wie we na het congres een band voor het leven hebben.
Kijken we puur naar het ‘leren’, dan lijken de voordelen van een online congres het op dit moment van de nadelen te winnen. De tijd die we normaal kwijt zijn aan reizen, besteden we nu aan het volgen van extra sessies. Daarnaast volgen, naast ons tweeën, andere UPpers hun leerzame online congressen. In plaats van één kostbaar congres voor de ‘happy few’, doen we bij UP van drie top-evenementen inspiratie op. En tot slot. We zijn lekker uitgerust. Mandy is zelfs topfit. Je houdt dus gewoon meer energie en tijd over om alles wat je hebt geleerd te delen met collega’s. En met jou natuurlijk.