14 Redenen waarom HR en L&D van video houden

Video roept emoties op en past bij de natuurlijke manier van leren

Video roept emoties op. Filmpjes uit je jeugd, een sportwedstrijd een actiefilm of in mijn geval eerder, een romantische film. Dat laatste kan zich al via een opname van Google Search afspelen. Aan de kijkcijfers en commentaren is te zien hoe een eenvoudige video mensen in beweging zet en zelfs kan ontroeren. Beleef jij het verhaal mee?

De impact van video kan dus heel groot zijn. Het is een waardevolle toevoeging. Oók op het gebied van kennisdeling, communicatie en samenwerking. Lees hieronder 14 redenen waarom HR en L&D van video houden. Welke spreken jou het meeste aan?

1. De natuurlijke manier van leren

Van nature leren we door imitatie. Een kind probeert bijvoorbeeld de houding van een ouder over te nemen. Video is bij uitstek geschikt om te leren via voorbeeldgedrag.

2. Mobiel bereikbaar. Like!

Je smartphone uit je broekzak halen en je hebt al videocontent tot je beschikking. Voor sociale waardering, zoals het toevoegen van een like of comment geef je feedback in de blink of an eye. Of deel zelf eenvoudig de top 3 kado’s die bij je vriend of vriendin in de smaak vielen (en welke niet…).

3. Meer tijd voor verdieping en coaching

Verplaats de theorie naar video en zorg voor verdieping of coaching tijdens het contactmoment. Flip the Classroom, Salman Khan van de Khan Academy legt je in zijn Tedtalk uit hoe hij dat met video deed.

4. Kennisnuggets, we love it!

Dagelijks nemen we kleine brokjes informatie tot ons via Nu.nl of Youtube. Dat werkt ook voor leren. Je blijft geboeid bij kleine stukken videocontent die aansluiten op je kennisbehoefte van dat moment.

5. ‘How to’ filmpjes geven just-in-time de benodigde informatie

Iets 100x op dezelfde manier aan een collega of klant vertellen? Maak een filmpje! Zet ‘how to-video’s’ in voor kennisdeling, en ook voor service of support binnen of vanuit de organisatie.

6. Versnel, herhaal of pauzeer

Gaat het even te snel? Video laat je in je eigen tempo leren. Herhalen, doorspoelen of zoeken naar de informatie die voor jou waardevol is. Probeer dat maar eens uit op de trainer… Of tijdens een romantisch etentje bij kaarslicht. Waar zit dan de knop om het ultieme moment te herhalen of te pauzeren?

7. Inhoud komt tot leven

Video neemt je mee in een ervaring. Muziek en beeld zorgen voor een verhaal. De beleving zorgt er voor dat je de boodschap beter onthoudt.

8. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden

We gebruiken massaal Youtube waar we veelal video verkiezen boven een pagina’s vullende handleiding over het aanpassen van kolommen in Excel. Gebruik jij straks deze video om te zien hoe je je geliefde een perfect eitje kunt presenteren?

9. Kijker wordt deelnemer

Met interactieve video krijg je keuzes voorgelegd. Dat geeft je invloed op het verloop. Ook kan kennis getoetst worden middels ingevoegde vragen. Een scenario schrijven met verschillende vervolgsituaties is wat meer complex, maar kan wel voor hogere betrokkenheid en leerrendement zorgen.

10. De schoonheid van imperfectie

Het effect van een video hangt niet per definitie af of die professioneel is gefilmd of heel laagdrempelig met een smartphone. Het doel staat voorop. User Generated Content is niet altijd van hoogstaande kwaliteit, maar vaak wel bijzonder effectief en inspireert anderen om ook te delen.

11. Bron van inspiratie en creativiteit

Via Ted talks inspireren we elkaar. Maar hoe zit dat met je collega’s? Welke ideeën leven er bij hen? Of wat denken we van de processen? Door te delen via video ontstaat er kennisdeling en wordt creativiteit gestimuleerd! Bij Philips weten ze er alles van!

12. Betreed een virtuele wereld

Virtual en augmented reality, ervaringsleren. In een (bijna) niet van echt te onderscheiden belevingswereld komen scenario’s tot leven. Een video waarin je oefent met een onveilige situatie, heel realistisch en minder eenvoudig te trainen in de ‘echte’ wereld. Zou je je eerste date niet willen oefenen, zodat je beter voorbereid bent?

13. Stakeholders zijn overal

Video voegt aan de totale organisatie waarde toe. Denk aan het gebruik van video in training, het verspreiden van interne boodschappen door de directie of klantcommunicatie vanuit marketing. Of het delen van kennis met elkaar of via de afdeling services met klanten.

14. De gemene deler: strategie

Organisaties die video inzetten, geven aan dat er een veel beter gedeeld beeld is van organisatiestrategie. Eenduidige boodschappen leiden tot meer betrokkenheid en commitment. Bekijk hier de video van Metlife om te zien hoe video heeft bijgedragen aan eenheid en betrokkenheid in de strategie van de organisatie.

Wie ga jij verrassen?

Remember: “Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden.” Vooruit nog één Video romantisch filmpje.

Voor welke impact gaat video bij jou zorgen? Ik hoor het graag!

Vraag gerust. We adviseren je geheel vrijblijvend.

Op zoek naar maatwerk e-Learning of een Leerplatform? We adviseren je graag. Bel, mail of vul het formulier in.