Diploma-uitreiking met 9524 mensen

Het had gekund: taart, champagne, felbegeerde papiertjes, kangoeroes en negenduizendvijfhonderdvierentwintig van die vierkante hoedjes met kwastjes.
Op z’n Amerikaans/Engels (en volgens mij ook Australisch) tegelijk de lucht in. De diploma uitreiking van de Learn Moodle MOOC. Dan had je later je kleinkinderen satellietbeelden van je diploma-uitreiking kunnen laten zien. Het had gekund, ware het niet dat het organisatorisch toch wat lastig ligt om zoveel mensen uit zoveel landen tegelijkertijd naar Australië te krijgen. Gratis… want dat is nu juist het idee van de MOOC.

Ben je wie je zegt te zijn?

Online certificeren zou een alternatief zijn, maar ook dit blijkt nog wel wat haken en ogen te hebben. Praktisch gezien is het geen probleem. In Moodle kun je instellen dat een certificaat automatisch en gepersonaliseerd beschikbaar komt, zodra bepaalde activiteiten in de cursus zijn afgerond en aan de voltooiingscriteria is voldaan. Maar je kunt je afvragen wat de waarde van zo’n certificaat is. Hoe weet je zeker dat Jantje echt achter de pc heeft gezeten en niet zijn vriendinnetje Marietje, die hij voor 2 repen chocola heeft omgekocht?

Grote instellingen die MOOCs aanbieden kiezen er daarom steeds vaker voor om certificering als optioneel aanvullende dienst aan te bieden. Door bijvoorbeeld samen te werken met Pearson kunnen ze deelnemers wereldwijd onder toezicht examineren. Anderen zijn ervan overtuigd dat de MOOC zijn beste tijd heeft gehad en zijn inmiddels overgestapt op de SPOC, de Small Personal Open Course.

Een badge in je rugzak, maar niet de mijne

Moodle kiest niet voor caps en gowns en champagne en ook niet voor online certificaten. Moodle kiest voor een mooie badge die je in je online rugzakje kunt stoppen en waarmee je trots het hele wereld wijde web kunt laten zien dat je erbij was en dat je tot het bittere einde hebt volgehouden. Mocht je nu nieuwsgierig zijn geworden en op zoek zijn naar mijn rugzakje: doe geen moeite. Ik beken. Ik heb de finish niet gehaald. Het ging mij om het leren, als beloning op zich. De intrinsieke motivatie is wat telt, toch? En die was net niet groot genoeg om er mijn vakantie voor op te zeggen.

Final lessons learned over de organisatie van een MOOC:
Certificering heb je in allerlei soorten en maten. Bedenk goed wie je doelgroep is, of zij behoefte hebben aan certificering en zo ja, welke vorm. En volg MOOCs vooral omdat je het zelf leuk vindt.

Geschreven door

Leonie Vos

Learning Tips

Ontvang elke twee weken een tip. Al 1.435 HR en L&D professionals gingen je voor.

Delen

Vraag gerust. We adviseren je geheel vrijblijvend.

Op zoek naar maatwerk e-Learning of een Leerplatform? We adviseren je graag. Bel, mail of vul het formulier in.