Frank en Ronald willen Zelfsturend profvoetballer worden

Is voor zelfsturing, sturing nodig? Wat vind jij?

Stel je voor. Er zijn twee broers met allebei maar één doel. Ze willen zo goed worden in voetballen dat ze gescout worden door een bekende voetbalclub. Ze worden het echter niet eens over de stappen die ze moeten nemen om hun doel te bereiken. Daarom spreken ze met elkaar af dat ze ieder hun eigen weg volgen. Hieronder lees je hoe ze dit hebben gedaan. Wat is volgens jou de meest succesvolle strategie?

Frank

Frank is ervan overtuigd dat hij zelf kan bepalen wat hij nodig heeft om een profvoetballer te worden. Zijn eerste stap is surfen op het internet. Hier zoekt hij uit waar hij aan moet voldoen om zijn doel te bereiken. Hij vindt de volgende aanwijzingen: (1) je moet fit zijn, (2) je moet een goede basistechniek hebben, (3) je moet een doorzetter zijn, (4) je moet talent hebben, (5) je moet een goede conditie hebben.

Frank maakt een eigen plan

Hij stelt zichzelf doelen en bepaalt wat hij nodig heeft om die te bereiken. Hij denkt fitter te worden door 4 keer per week te gaan fitnessen voor extra kracht. Hij bouwt zijn basistechniek verder uit door YouTube filmpjes te kijken en oefent iedere dag buiten zijn baltechniek. En hij gaat 3 keer per week hardlopen om zijn conditie op pijl te houden. Frank beseft dat het ook belangrijk is om spelsituaties te oefenen. Hij bezoekt daarom verschillende voetbalclubs om te kijken waar hij misschien mee zou kunnen trainen. Hij kiest uiteindelijk een club en team dat hem uitdaging geeft. Met zijn nieuwe team nemen ze deel aan verschillende toernooien en wedstrijden. Frank vindt dit echter nog niet genoeg. Hij schrijft zich in bij voetbalclinics door het hele land om extra te trainen. Het vergroot daarnaast zijn zichtbaarheid voor scouts.

Wie heeft de meeste kans op succes?

In bovenstaande voorbeelden hebben zowel Frank als Ronald zélf hun doel vastgesteld en een strategie gekozen. En hoewel hun doel hetzelfde is, kiezen de heren een andere strategie. Ronald heeft duidelijk meer sturing gehad dan Frank. Maar wie wordt nu uiteindelijk de betere voetballer? Dat is van ontzettend veel factoren afhankelijk. Veel meer factoren dan hierboven worden beschreven. Maar welke rol speelt sturing hierin? Wie heeft volgens jou de meeste kans om het gestelde doel te bereiken? Frank zonder de nadrukkelijke sturing van een coach, of Ronald met sturing van een coach?

Discussieer mee op LinkedIn!

Geschreven door

Marjolein van Eck

Learning Tips

Ontvang elke twee weken een tip. Al 1.435 HR en L&D professionals gingen je voor.

Delen

Vraag gerust. We adviseren je geheel vrijblijvend.

Op zoek naar maatwerk e-Learning of een Leerplatform? We adviseren je graag. Bel, mail of vul het formulier in.