Hoe krijg je 7435 wereldburgers in een klaslokaal?

Twintig jaar geleden had dit het begin kunnen zijn van een goede mop. Een mop uit dezelfde categorie als ‘hoe krijg je een olifant in een Fiat Panda?’.
Twintig jaar geleden zouden we waarschijnlijk tot de conclusie zijn gekomen dat het gemakkelijker zou zijn om een olifant in een Fiat te krijgen dan 7435 mensen in een klaslokaal. Afgelopen zondag heeft de praktijk bewezen dat dit laatste toch niet zo onmogelijk is als dat het lijkt. Met een MOOC!

Zondagmiddag gaf Martin Dougiamas in een live webinar het startsein voor de eerste Learn Moodle Massive Open Online Course, de Moodle MOOC. Een cursus waarin de beginselen van Moodle worden uitgelegd aan een ieder die het wil horen. En net als vaak in een cursus, ging ook hier het een en ander mis. Martin verloor zijn verbinding met internet. Daarom scheurde hij met zijn auto de stad door naar zijn kantoor. Daar kwam hij er achter dat hij de sleutel was vergeten.

Het mooie is echter dat een groot deel van de cursisten van deze vertraging waarschijnlijk geen last had omdat ze, net als ik, op een ander moment de video terugkeken. Aan het vaak zo ver te zoeken menselijke tintje in een online cursus, was hier geen gebrek.

Iedereen in de MOOC in eigen tempo

Anywhere, anytime, dat is het karakter van de MOOC. Wereldwijd doorlopen, samen met mij, meer dan 7000 mensen in hun eigen tempo de introductiecursus in Moodle. Als Moodle consultant wil ik vooral de MOOC ervaren.

De eerste week staat het opzetten van een cursus en het gebruik van blokken centraal. De cursus biedt een aantal bronnen waarin je meer informatie over het onderwerp vindt en geeft je de mogelijkheid om een oefenruimte aan te vragen om hierin helemaal los te gaan. Dat je hier dan een paar uur op moet wachten, omdat het voor de facilitator aan de andere kant van de wereld toevallig bedtijd is, moet je dan maar voor lief nemen.

Ik heb inmiddels mijn eerste toets gehaald, de eerste badge in de pocket en ben benieuwd naar wat week twee zal brengen. Als je toevallig ook bij mij in de klas zit en ik je nog niet ben tegengekomen in de massa, stuur me dan een berichtje. Ik ben benieuwd naar je ervaringen! Dan vertel ik je hoe je een olifant in een Fiat Panda krijgt.

Lessons learned over de organisatie van een MOOC na de eerste sessie

Houd rekening met het onverwachte.Denk vooraf na over de ondersteuning van de deelnemers.Het blijft mensenwerk, dus er kunnen dingen misgaan.

Vraag gerust. We adviseren je geheel vrijblijvend.

Op zoek naar maatwerk e-Learning of een Leerplatform? We adviseren je graag. Bel, mail of vul het formulier in.