L&D zet nog vaker video in dan Marketing

De mogelijkheden van Video zijn groot en daarmee kun je video in verschillende categorieën indelen. In dit blog maken we de indeling tussen:

 • intern gerichte video’s: voor interne communicatie, intranet, bedrijfsevenementen, leren en ontwikkeling, kennisuitwisseling tussen collega’s, enzovoort.
 • extern gerichte video’s: voor marketingdoeleinden, verkoop, relaties met partners en investeerders, communicatie met en support aan klanten, trainen van externen.

Intern gebruik van Video

 1. Video wordt het meest gebruikt door Learning & Development. Bijna driekwart van de ondervraagde organisaties zet hiervoor Video in. En dat is niet vreemd. Een use-case van Video is vaak snel gemaakt. Het is:
  • Effectief: door te horen én zien onthouden we meer. Daarnaast zorgt Video ervoor dat iedereen dezelfde uitleg of boodschap krijgt.
  • Vaak kostenbesparend en opbrengstverhogend: je bespaart op klassikale opleidings- en reistijd. De expert hoeft niet telkens opnieuw te worden ‘ingevlogen’ en medewerkers hoeven niet uit het ‘productieproces’ te worden gehaald.
  • ‘Engaging’: video en interactieve video verhogen de betrokkenheid bij de organisatie en daarmee de ‘wil om te leren’.
 2. Corporate Communicatie: het management gebruikt Video om boodschappen zoals strategie, kwartaal-updates en koerswijzigingen op een authentieke en persoonlijke manier met medewerkers te delen. HR ziet dat Video meer aandacht krijgt dan communicatie via bijvoorbeeld e-mail of handboeken.
 3. User generated content: bij ongeveer de helft van de respondenten maken en delen medewerkers zelfgemaakte video’s met collega’s.
 4.  Live streaming: ongeveer de helft van de organisaties zend interne events live uit (en maakt dit later beschikbaar).

Ook voor recruitment wordt steeds vaker Video ingezet. Bijvoorbeeld om kandidaten vooraf kennis te laten maken met de kernwaarden van de organisatie. Daarnaast vragen steeds meer organisaties bij sollicitaties om een Video (Intermediair: ‘Hoe belangrijk is een diploma nog?’).

Extern gebruik van Video

Dé trend in digitale marketing is Video (Marketingtribune: Dé trends in videomarketing in 2019). En dat verbaast je natuurlijk niets. Sinds de tv-advertenties weten we hoe effectief video is voor marketeers.

Interessanter is dat bijna de helft van de respondenten video gebruikt voor het trainen van externe partijen, of dat nu klanten, resellers of andere partners zijn. Gezien de populariteit van video voor interne training, is het slim om die voordelen ook extern te benutten.

Naast marketing ziet ook sales inmiddels de voordelen van Video in. Steeds vaker krijgt Video, bij voorkeur gepersonaliseerd, een plaats in het sales-proces. Bijvoorbeeld de adviseur die live advies geeft, of met een gepersonaliseerde video de klant nog op de voordelen van een product of dienst wijst.

Zelf doen of laten maken?

Er is een verschil tussen de inzet van Video door de organisatie en het gebruik van Video door de medewerkers. Interessant is het om te zien hoeveel ‘user generated video’ door medewerkers wordt gemaakt. Grote organisaties hebben vaak eigen Video-faciliteiten, maar ook daar neemt het door medewerkers zelf opnemen en delen van Video toe.

Welke soorten video’s maken medewerkers zelf?

Grote organisaties produceren zelf marketing- en demovideo’s. Ook het maken an instructievideo’s voor collega’s en klanten groeit in populariteit. Daarnaast is er, zeker bij grote organisaties met verspreide locaties, een toename te zien in het live streamen van interne evenementen. En ook het gebruik van webinars neemt nog steeds toe.

Waarvoor wordt Video nog meer ingezet?

De respondenten van de enquête geven aan dat zij Video inzetten voor:

 • vervangen van vergaderingen
 • patiëntenvoorlichting
 • opnames van juridische zaken
 • instructie keukenpersoneel
 • video’s van huisbezoeken
 • inspectie van activa
 • ‘Content as a Service’ (uitzendingen voor abonnees)
 • onderzoek en rapportages hierover
 • delen van klantcases

Vraag gerust. We adviseren je geheel vrijblijvend.

Op zoek naar maatwerk e-Learning of een Leerplatform? We adviseren je graag. Bel, mail of vul het formulier in.