Storytelling: Ook een Netflix-verslaving?

Storytelling Netflix verslaving | UP learning

Ontdek de kracht van storytelling en gebruik de 5 tips om lerenden verslaafd te maken aan jouw leerverhaal.

Ken je dat gevoel? Het is al laat en denkt ‘Ik ga even één episode kijken’. Voor je het weet ben je een seizoen verder. Hoe komt dat toch? Storytelling! Een tijdje geleden ontving ik een Facebook-bericht van Sanne. Een jeugdvriendin die ik nog kende van de tijd toen ik nog in Australië woonde. Ze zou in een bekende dansvoorstelling spelen in Londen en nodigde me uit om te komen kijken. Na de voorstelling dronken we samen nog een drankje. Plotseling uitte ze haar frustratie over onze vroegere jaren.

“Graag wil ik je iets vertellen over vroeger…”, begon ze. Waarna ze verder ging…

“Omdat mijn vader veel in het buitenland werkte, ben ik van jongs af aan al veel verhuisd. Ik had een hond die Bruno heette en hij is 7 jaar geworden. Het was een straathond die ik heb gered en hij verhuist ook altijd mee. In Australië hebben we voor langere tijd gewoond en gingen wij samen naar de basisschool op het strand Palm Beach. Weet je dat nog?” Ik knikte en ze ging verder. “Toen ik daar op school zat was er een danswedstrijd waar alle meiden aan mee mochten doen. Ik oefende erg hard. Mevrouw Heksel, de decaan van de school, ik noemde haar altijd mevrouw Heks, zou vier meiden uitkiezen voor de wedstrijd. Met hen, dacht ze, zou onze school winnen. Mijn dans was goed gelukt, maar helaas werd ik niet gekozen. Mevrouw Heksel vond blonde meisjes mooier dan donkerharige en dus koos ze drie blonde meiden uit en één donkerharige, omdat dat haar lievelingetje was. Nu sta ik hier in Londen in één van de bekendste voorstellingen en tegenover jou. Jij was één van die mooie blonde meiden. Jij herinnert je deze situatie vast niet meer, voor jou was het puur een leuke ervaring. Ik wist echter vanaf dat moment dat alles anders moest. Eerst wilde ik mijn haar verven. Maar eigenlijk wist ik dat ik mijzelf gewoon moest gaan bewijzen, laten zien dat donkerharigen ook mooi zijn en kunnen presteren. Dat ging niet vanzelf. Gelukkig kwam ik een enorm leuke man tegen die me steunde. Jij hebt je leven geleid door positieve reacties en ik heb geleerd van deze negatieve ervaring. Vroeger was ik boos op je en daarom wilde ik geen contact meer nadat we verhuisden. Nu weet ik dat we beiden een ervaring hebben gehad, en welke ervaring dat ook is, je altijd zelf verantwoordelijk bent in hoe je daarmee omgaat.”

We pakten allebei onze glazen op en klinkten deze tegen elkaar.

Wat herinner jij je?

Nadat je dit verhaal hebt gelezen ben ik benieuwd of jij volgende vragen kunt beantwoorden, zonder terug te kijken.

  • Hoe heette de hond van Sanne?
  • Hoe oud was de hond?
  • Naar welke school ging Sanne?
  • Hoe heette de decaan van de school?
  • Wat is het meest ingrijpende in dit verhaal?

De rode draad onthouden we

Wist jij nog hoe de hond van Sanne heette? Dan ben je wellicht een van de weinigen. Het onderdeel van de hond was een aparte toevoeging aan het verhaal en had hier verder niets mee te maken. Dit is dan ook de reden dat je dit onderdeel niet zo goed kunt onthouden. De naam van decaan of het feit dat de docent vond dat blonde meisjes slimmer en mooier zijn is wellicht eerder blijven hangen. Hoe komt dit? Mevrouw Heksel staat centraal in het verhaal. De brief van Sanne is tenslotte door het gedrag van Mevrouw Heksel tot stand gekomen. Daarnaast heeft Sanne haar beschreven als Heks, wat toepasselijk is voor haar gedrag. Wat dacht je toen je dit verhaal las? Normaliter wordt vaak gezegd dat blonde meisjes dom zijn, dacht je daar ook aan? Wellicht heb jij dit verhaal als blondine of brunette ook weer anders ervaren. Iedereen heeft andere gevoelens bij een verhaal. En dat is precies wat je wilt. Mensen meenemen in het verhaal, zodat zij hier zelf een beeld van kunnen vormen. Wanneer jij je medewerkers of studenten wat wilt leren, kun je ook gebruik maken van storytelling. Je vertelt je medewerkers of studenten het grote verhaal en ook zij zullen na verloop van tijd de rode draad onthouden.

Storytelling: aan de slag

Gebruik de storytelling tips uit het document 5 Tips: Zo start je met Storytelling en bedenk eens hoe jouw favoriete verhalen echt in elkaar zitten. Zo schrijf jij binnenkort je eigen Learning Story. En heb je een goede reden om je lekker op de bank te nestelen voor een avondje Netflix!

Geschreven door

Jesse Philipsen

Learning Tips

Ontvang elke twee weken een tip. Al 1.435 HR en L&D professionals gingen je voor.

Delen

Vraag gerust. We adviseren je geheel vrijblijvend.

Op zoek naar maatwerk e-Learning of een Leerplatform? We adviseren je graag. Bel, mail of vul het formulier in.