Zelfsturend Leren. Waar begin ik? 5 TIPS

Zelfsturend Leren, ik ben overtuigd! Maar waar begin ik?

Ooit geprobeerd om met je handen een schroef te buigen? Naar alle waarschijnlijkheid niet, omdat het simpelweg niet kan. Het is een beroemde uitspraak van mijn vader, als ik vroeger probeerde om invloed uit te oefenen op zaken waar ik geen invloed op kon hebben. Je kunt een hele organisatie niet in je eentje veranderen. Ook niet als je de directeur bent. Je hebt altijd andere mensen nodig, maar uiteindelijk begint het bij jezelf.

Dus Zelfsturend Leren begint bij jezelf

Uiteindelijk heb je natuurlijk ook je organisatie nodig. Maar dat betekent niet dat je stil moet blijven zitten tot jouw organisatie vanzelf verandert. In de praktijk levert dat worstelingen op. Ieder persoon is anders, ieder leerproces is anders en iedere organisatie is anders. “Hoe ga je daarmee om als je zelfsturing wil implementeren in je organisatie? Waar begin je?” Zo luidde de vraag van een HR manager tijdens het HR live event afgelopen oktober. “Mijn medewerkers zijn niet gemotiveerd, wat nu”? Was de vraag van een communicatieadviseur van een grote telecomaanbieder. En “is het niet voornamelijk de taak van het management? Of HR?” vroegen professionals van een ziekenhuis zich hardop af, toen ik een inspiratiesessie verzorgde over het onderwerp Self-Directed Learning.

Wat moet er dan bij mij beginnen?

Waarschijnlijk lees je deze blog met een reden. Je bent geïnteresseerd in, of misschien zelfs al overtuigd van Self-Directed Learning. Je wilt antwoord op de vragen die ik in de eerste alinea noemde. Of misschien wel allebei. Dat is waar Zelfsturend Leren ontstaat: Bij interesse en geloof. Natuurlijk is voornamelijk dat laatste erg belangrijk. Als je niet overtuigd bent van de voordelen van zelfsturing in leren, wordt het erg lastig om anderen te overtuigen. Over nut en noodzaak van Zelfsturend Leren ging overigens mijn eerste blog. Dus als je nog een beetje overtuigingskracht nodig hebt, dan raad ik je aan die te lezen. En zit het met je overtuiging wel goed, heb ik nog 5 andere tips voor jou om zelfsturend leren in jouw organisatie op gang te brengen:

  1. Begin klein en blijf realistisch

Zelfsturend Leren is een hoger doel dat een organisatie niet van de een op andere dag bereikt. Het is een proces van vallen, opstaan en weer doorgaan. Door te ontdekken wat, begin je klein. Zorg er voor dat je weet waar jij staat in het proces van zelfsturing. Op die manier kun je bepalen wat je volgende stap in ontwikkeling moet worden. Stel kleine doelen, die niet moeilijk zijn om te behalen. Start bijvoorbeeld met het lezen van inspirerende artikelen en websites, zodat je meer over Zelfsturend Leren in organisaties te weten komt.

  1. Deel je kennis, ervaringen en good-practices

Door je kennis, ervaring en good-practices te delen, ontdek welke invloed je wél kunt hebben op je omgeving. Neem collega’s mee in je enthousiasme. Dit kan in het klein, bijvoorbeeld tijdens de lunch aan de koffietafel, maar ook groter, door bijvoorbeeld een discussie- of inspiratiesessie te organiseren. Waar is jouw enthousiasme ontstaan? Wat maakt dat jij zo overtuigd bent van Zelfsturend Leren? Het zijn interessante vragen om eens met je collega’s te bespreken. Zo kom je er ook achter of je misschien medestanders kunt vinden. En als je nog vreemde ogen nodig hebt die kunnen dwingen, dan help ik uiteraard ook graag een handje.

  1. Kom met initiatieven, stap eens uit je comfortzone

Het is een bekende uitspraak: “Outside of your comfort zone is where the magic happens”. En het is waar. Nieuwe uitdagingen leiden tot nieuwe kansen en iedere hobbel is een springplank. Proactief zijn is een eigenschap die zelfsturend lerende mensen vaak kenmerkt. Dus kom met initiatieven. Spar en discussieer met je collega’s en bespreek je plannen vervolgens op een hoger niveau. Houd wel punt 1 in je achterhoofd. Je hoeft geen wereldverbeteraar te zijn.

  1. Vier overwinningen, al zijn ze nog zo klein

Heb je een doel behaald? Vier het! Hoe klein de overwinning ook lijkt. Ze zijn belangrijk en houden de moed erin. Het zijn de noodzakelijke stappen om je hogere doel te bereiken. Deel complimenten uit aan collega’s die een bijdrage hebben geleverd aan het behalen van het doel. Dit geeft positieve energie en laat zien dat je het waardeert als mensen meedenken.

  1. Stop met vergelijken, ga uit van je eigen kracht

Wees je bewust van je valkuilen, maar vooral van je eigen krachten en talenten. Deze heb je namelijk hard nodig in het proces naar Zelfsturend Leren. Ga daarnaast op zoek naar mogelijkheden in onmogelijkheden. Denk je bijvoorbeeld dat jouw organisatie niet overtuigd is van zelfsturing in leren, maar vind je dat dit wel zou moeten? Kijk dan met welke kenmerken van een zelfsturend leerklimaat jouw organisatie wél te overtuigen is. Heb je hier nog ondersteuning in nodig? Klik dan op deze link om de 10 voordelen van zelfsturende medewerkers te lezen.

Nieuwsgierig geworden naar dit onderwerp? Volg mij en ga zelfgestuurd naar mijn LinkedIn pagina. Klik op “volg”, of neem direct contact op als je gelijk aan de slag wilt.

Geschreven door

Marjolein van Eck

Learning Tips

Ontvang elke twee weken een tip. Al 1.653 HR en L&D professionals gingen je voor.

Delen

Vraag gerust. We adviseren je geheel vrijblijvend.

Op zoek naar maatwerk e-Learning of een Leerplatform? We adviseren je graag. Bel, mail of vul het formulier in.