10 Tips voor jouw eerste Interactieve Video

Interactieve Video voor Learning is booming

Veel webshops creëren via zogenaamde ‘shoppable’ video’s een nieuwe klantreis (customer journey). Je klikt in een video de producten aan die jij interessant vindt en met één druk op de knop belanden ze al in je winkelmandje… Interactieve video is daarmee een interessante toepassing om te zorgen voor meer conversie en betrokkenheid. De kijker belandt in een belevenis waar hij zelf keuzes kan maken.

Naast voor marketing is Interactieve Video een uitstekend middel om ook in je ‘Learning Journey’ in te zetten. De mogelijkheden voor recruitment, onboarding en online trainingen liggen binnen handbereik.

Maar hoe maak je nu een effectieve interactieve video? Zo ééntje die de kijker echt betrekt in de leerervaring, hem deelnemer maakt én waarmee het beoogde leereffect optreedt?!

10 Tips voor het zelf of laten maken van Interactieve Video

Hieronder 10 tips met voorbeelden en technieken voor het bouwen van een effectieve interactieve video.

#1 Stel je leerdoel vast

Bedenk allereerst welk leerdoel je wilt bereiken en welke leervorm daarbij het beste past. Moeten er nieuwe medewerkers gezocht of getraind worden en dient de video als kennismaking met de organisatie? Of gaat het om een beveiligingsprotocol waar praktijksituaties voor gesimuleerd moeten worden, zodat hier op de juiste wijze mee wordt omgegaan? Het hoofddoel bepaalt de keuze van je leervorm. Vind je het lastig deze afweging te maken, vraag dan om advies. Het leerdoel is altijd de basis van het ontwerp, dus ook bij interactieve video.

#2 Bepaal de gewenste interactie met paden

Welke interacties wil je uitlokken en welke (zij)paden zijn gewenst? De term die we hiervoor hanteren is ‘branching’. Het ontwerp voor een interactieve video ziet er vaak uit als een boom met vertakkingen. Zorg dat je weet waar de takken of paden op uit moeten komen. Wil je dat de nieuwe medewerker door deze video kennismaakt met de 4 kernwaarden van de organisatie? Dan zijn dat de verschillende paden die afgelegd worden.

#3 Relevante storytelling

Met een verhaal creëer je een belevenis. Je pakt de aandacht en houdt deze gedurende de video vast. Je verhoogt de conversie en zorgt dat de informatie beter blijft hangen. Het wordt een persoonlijke leerreis omdat de kijker individuele keuzes maakt die bepalen hoe de video verloopt.

De content maak je relevant als de gesimuleerde situatie realistisch is. Laat de scenario’s zo dicht mogelijk aansluiten op de praktijk. Bijvoorbeeld door gevaarlijke situaties na te bootsen die in de praktijk moeilijk te oefenen zijn zoals veiligheidsissues, het uitbreken van een brand of een bloeding tijdens een operatie.

#4 Houd de filmpjes kort (KISS)

Keep It Short & Simple! Daarmee voorkom je dat de kijker verveeld raakt. De lengte van een video is van invloed op de betrokkenheid. Wil je een onderwerp uitgebreider belichten, kies dan voor meerdere mini-video’s. Zo voorkom je dat je de kijker te veel cognitief belast en afhaakt. De vuistregel die we bij UP vaak hanteren is 30 – 60 seconden per scenario.

#5 Moedig nieuwe pogingen aan

Door de keuzes die de kijker maakt, belandt hij of zij in verschillende vervolgsituaties. Het vervolg is dus een direct vorm van feedback. Het is duidelijk of de keuze juist was. Bij een verkeerde keuze is het belangrijk de kijker voldoende te triggeren om opnieuw een poging te wagen. Geef op een een goede manier feedback waarvan de kijker wat leert. Wek nieuwsgierigheid op om een andere vervolgsituatie te kiezen. Dat kan bijvoorbeeld met humor toe of door op wat extremere wijze duidelijk te maken wat een consequentie kan zijn van een bepaalde keuze.

#6 Voeg game-elementen toe

Game-elementen zorgen voor meer uitdaging om de video goed te doorlopen en te ‘completen’. Karl Kapp’s vier game-elementen komen hier goed van pas:

  • Engagement by storytelling & challenges
  • Progression: achievements, badges & levels
  • Mastery: repeat tricky challenges
  • Autonomy: explore, create mystery & suspense

Het invoegen van een tijdsindicator, een beperkt aantal beschikbare levens, bonuselementen of badges (waarmee beloond wordt voor het juiste antwoord) versterken de beleving. Het maakt dat de video verrijkt wordt doordat de kijker op meerdere punten alert moet blijven. Ook de uitkomst, bepaald door de behaalde score, kan ervoor zorgen dat er competitie ontstaat en nog meer betrokkenheid en conversie wordt gegenereerd.

#7 Plan zorgvuldig

Planning is key! Voor alle stappen uit het ontwikkelproces zijn stakeholders nodig. Voor de inhoud per scenario heb je experts nodig die weten hoe het eraan toegaat op de werkvloer. Voor de opnames en montage is professioneel camerawerk nodig. De kracht van de video zit niet alleen in de juiste content en een sterk script waarin voldoende aandacht is besteed aan de branching. De situaties moeten ook geloofwaardig op beeld komen. Bedenk of het nodig is om acteurs of figuranten in te schakelen naast een professionele cameraman en/of geluidsman. Dit geldt tevens voor de momenten van review.
Het kost even tijd, maar een goede planning zorgt dat de juiste mensen op het juiste moment worden aangehaakt.

#8 Ontdek en test

Er is inmiddels een heel arsenaal aan videotechnieken en ontwikkeltools beschikbaar voor het maken van (interactieve) video. Het is de moeite waard om uit te zoeken wat het beste werkt om jouw doelgroep te motiveren en de video te doorlopen. Bij UP houden we deze ontwikkelingen in de gaten en kunnen we je van de laatste inzichten voorzien en deze toepassen voor de gewenste interactie.

#9 Maak afspelen overal mogelijk

Onderzoek wijst uit dat de meeste video’s vanaf een mobiel device worden afgespeeld. Hoe vaak heb je zelf al een video bekeken op YouTube vanaf je mobiele telefoon? De interactieve video loopt kijkers mis als deze niet op een mobiel device af te spelen is. Randvoorwaarde is daarom dat de video gepubliceerd kan worden in HTML5.

#10 Houd de voortgang in de gaten

Vaak rijst de vraag of je met video de voortgang van cursisten kunt volgen, zoals dat bij traditionele (scorm) cursussen het geval is. Goed nieuws! Ook bij video-based learning is het mogelijk om de cursist te volgen met video analytics. Het is zelfs mogelijk deze analytics automatisch in LMS rapportages op te nemen. Aan de analytics zie je terug of de navigatiestructuur goed wordt doorlopen en welke keuzes worden gemaakt. Dit geeft input om je content en navigatie te evalueren en aan te passen ofwel te verbeteren!

Met interactieve video laat je lerenden content op een nieuwe manier beleven. UP adviseert en helpt je graag om aan de hand van bovenstaande richtlijnen deze effectieve leeroplossing te ontwikkelen!


Meer over Interactieve Video

Vraag gerust. We adviseren je geheel vrijblijvend.

Op zoek naar maatwerk e-Learning of een Leerplatform? We adviseren je graag. Bel, mail of vul het formulier in.