4 tips voor meer impact met video

Twitter, Facebook, LinkedIN, Pinterest, Snapchat, Instagram, Youtube en Google. We zijn er maar druk mee. Op elke plek en op elk moment wanneer wij dat willen (en soms ook niet willen) hebben we toegang tot informatie.

Dit is aan de ene kant natuurlijk hartstikke leuk. Het biedt ons de mogelijkheid een mening te vormen, een mening te geven en informatie met anderen te delen, zoals medewerkers of klanten. Het opent bijvoorbeeld deuren naar Zelfsturend Leren. De kennis van experts ligt voor onze voeten.

Informatie overload en betrouwbare informatie

Deze trend zorgt voor lastige situaties. Er is ontzettend veel informatie beschikbaar in zowel je privé als je werkomgeving. En die informatie is niet altijd eenduidig. Ook worden over veel onderwerpen sterk uiteenlopende meningen gegeven. Lijkt informatie soms honderd procent transparant, waar of waardevol, vaak genoeg zet je er toch de nodige vraagtekens bij. En is de afzender überhaupt te vertrouwen? Voor veel organisaties is het lastig omgaan met die hoeveelheid aan informatie en de betrouwbaarheid daarvan. Hoe bereik je je medewerkers of klanten in de stroom aan informatie die op hen afkomt? En wat is de waarde van de informatie waarmee zij geconfronteerd worden? De impact op je medewerkers en klanten is van beide afhankelijk. Hoe zorg je voor de gewenste, betrouwbare en waardevolle impact van je ‘learning content’ en je communicatie? En hoe zorg je dat kennis gedeeld en ‘opgenomen’ blijft?

Controle over je bronnen

De betrouwbaarheid van informatie waarborg je door je eigen of externe content op te nemen in je Learning Mangement System (LMS) of Videoplatform. Zo ben je in staat om informatie en de juistheid te controleren en beheren. Dit laatste bijvoorbeeld door medewerkers zelf de content te laten beoordelen. Op deze manier creëer je een plek waar medewerkers, maar ook klanten, informatie vinden die betrouwbaar is en waar controle op is.

Forbes Insight: vier basisregels voor succesvolle impact

Als je een betrouwbare plek hebt, dan is de volgende stap te zorgen dat de digitale (leer)ervaringen die daar plaatsvinden impact hebben. Forbes Insight heeft recent onderzoek gedaan naar wat een succesvolle ervaring maakt en concludeerde dat digitale ervaringen aan een viertal basisregels moeten voldoen om succesvol te zijn:

  • Interactiviteit: verhoogt de betrokkenheid.
  • Persoonlijke ervaring (personalisatie): verhoogt de binding.
  • Overal, altijd en op elk device beschikbaar: maakt het gebruik makkelijk.
  • Zorg dat informatie over het gedrag van de gebruiker real-time beschikbaar is: je ziet het effect en kunt waar nodig bijsturen.

De bovenstaande conclusie verklaart deels de populariteit van video. Diensten als Netflix en platformen als YouTube zijn hier goede voorbeelden van. En dit verklaart de enorme belangstelling vanuit organisaties voor video en vooral interactieve video als instrument voor leren, kennisdeling en communicatie. Samen met de technologie die nu beschikbaar is, geeft dit organisaties de handvatten om meer impact te creëren. Daarnaast kan prima de betrouwbaarheid in de gaten worden gehouden. Bijvoorbeeld door Youtube video’s in je eigen Videoplatform te integreren en daar laten beoordelen. Een mooi voorbeeld van impact door interactiviteit is de integriteitstraining van Achmea die gebaseerd is op micro learning door middel van interactieve video. Of lees dit blog met 10 tips voor jouw eerste interactieve video.  Verder praten over de impact van videocontent en hoe jij dat kunt creëren in jouw organisatie? Let me know! In een volgend blog ga ik in op de meer technische toepassingen van video, zoals de integratie en koppeling met jouw leeromgeving (LMS).

Vraag gerust. We adviseren je geheel vrijblijvend.

Op zoek naar maatwerk e-Learning of een Leerplatform? We adviseren je graag. Bel, mail of vul het formulier in.