Preboarding: een goed begin is het halve werk!

Preboarding | Header | UP learning

Kun jij je jouw eerste werkdag nog herinneren? Je stapt ’s ochtends vol gezonde spanning de deur uit: heb je wel de juiste outfit aangetrokken, moest je nou wel of niet je eigen lunch meenemen en waar moet je je eigenlijk melden?

En ga je straks al die nieuwe namen en informatie wel snel genoeg onthouden? Best spannend! Zorg daarom als werkgever voor een goede Preboarding. Zo beginnen nieuwe collega’s voorbereid en een stuk relaxter aan hun eerste dag.

Wat is Preboarding?

Preboarding is het proces waarbij je een nieuwe medewerker alvast bij de organisatie betrekt, nog voordat diegene daadwerkelijk start. Dit is dus de periode tussen de aanvaarding van de baan en de eerste werkdag. Want zodra de arbeidsovereenkomst is getekend, is de nieuwe medewerker in principe direct onderdeel van je organisatie.

Daarom is het belangrijk dat iemand zich vanaf dat moment meteen welkom voelt. Met een goed Preboardingproces zorg je ervoor dat nieuwe collega’s nog enthousiaster aan hun eerste werkdag beginnen. Ook gaan ze op die manier goed voorbereid van start met hun Onboarding.

Preboarding - Man uit patrijspoort - UP learning

Wat is het verschil tussen Preboarding en Onboarding?

Hoewel de twee termen nog weleens door elkaar gehaald worden, is er een duidelijk verschil tussen Onboarding en Preboarding. De Preboarding start namelijk al zodra de handtekening is gezet.

Het Onboardingproces start vanaf de eerste werkdag. Hierbij draait het echt om het goed inwerken en opleiden van de nieuwe medewerker en het duidelijk maken van de wederzijdse verwachtingen. De nieuwkomer leert hierbij alles over de functie zelf. Daarnaast is het belangrijk dat de medewerker direct het gevoel krijgt waarde toe te voegen door zijn of haar kennis met de organisatie te kunnen delen.

Waarom is goede Preboarding belangrijk?

Als je nieuwe medewerkers snel up and running wil hebben, is een goede Onboarding essentieel. Maar wist je dat Preboarding minstens zo belangrijk is? Als je ergens start, komt er namelijk behoorlijk veel op je af. Met Preboarding voorkom je dat nieuwe medewerkers overweldigd raken door een information overload van het Onboardingprogramma. Je knipt de informatie namelijk op en brengt nieuwkomers ook vooraf al van bepaalde dingen op de hoogte. Hierdoor weten zij beter waar ze aan toe zijn en gaan ze een stuk zelfverzekerder en enthousiaster hun eerste dag tegemoet.

En dat enthousiasme is belangrijk, want ook als werkgever krijg je natuurlijk maar één kans om een eerste indruk te maken. Een fijne kennismaking draagt bij aan een goede naam in de markt, waardoor je makkelijker de beste talenten aantrekt. Bovendien voorkomt het dat medewerkers voortijdig vertrekken of niet op komen dagen – zeker als je veel werkt met jongeren of flexwerkers. Want dat zou natuurlijk zonde zijn!

Hoe zorg je voor een succesvolle Preboarding?

Voor een succesvolle Preboarding is het belangrijk dat je het proces zo makkelijk mogelijk maakt voor jezelf én de medewerker. Want het is natuurlijk wel de bedoeling dat je je nieuwe collega enthousiast maakt.

Voorkom dus een information overload, waardoor je hem of haar juist afschrikt. Je laat met de Preboarding namelijk meteen zien hoe leren en kennisdeling is georganiseerd. En zo kun je de Preboarding naadloos door laten lopen in je Onboarding. 

Houd rekening met onderstaande punten:

  • Verzamel informatie op één overzichtelijke plek en maak het je nieuwe collega zo makkelijk mogelijk hier bij te komen (zonder inlog bijvoorbeeld).
  • Denk ook aan de omgeving. Onzekerheid wordt vaak gedeeld met een partner, familie of vrienden. Misschien gaat er voor hen ook wat veranderen (andere werktijden?). Het is dan superfijn als je nieuwe collega iets tastbaars kan laten zien.
  • Maak het leuk en enthousiasmeer de nieuwe medewerker (en zijn of haar omgeving) met meer dan een tasje met een pen, mok en notitieblokje. Denk ook eens aan:
    • Een videokaart met een welkomstfilmpje.
    • Een link naar een interactieve video over passende kleding, werktijden, de reismogelijkheden etcetera.
    • Wat vragen die leiden tot verrassende weetjes over je organisatie en collega’s.
stepUP | Mobile phones met Gamification | UP learning

Bezorg je nieuwe collega een onvergetelijke ervaring 

Hulp nodig bij een warme Pre- en onboarding? Maak kennis met de ‘mobile first’ interacties, mobile first en zonder drempels. 

Meer weten? 

Is je Pre- en onboardingprogramma toe aan een grondige update of wil je een frisse start maken met een nieuw ontwerp? Neem dan gerust contact met ons op – we denken graag met je mee! 


Meer over Pre- en onboarden

Vraag gerust. We adviseren je geheel vrijblijvend.

Op zoek naar maatwerk e-Learning of een Leerplatform? We adviseren je graag. Bel, mail of vul het formulier in.