Uitdagend en effectief leren met Scenario based learning

Scenario Based Learning | Als ik niets hoor | UP learning

Wil je bepaald gedrag binnen je organisatie aanpakken, maar weet je niet goed hoe je dit moet aankaarten? Of ga je een complex product lanceren en wil je dat jouw salesteam dit als geen ander verkoopt? Dan is Scenario based learning de perfecte methode. Hierbij worden realistische situaties nagebootst en keuzes voorgelegd. Iedere keuze die je maakt, heeft een andere consequentie. Zo leer je dus door het opdoen van ervaring. In een veilige omgeving. Fouten zijn dan niet meteen fataal!

Scenario Based Learning | UP learning | Niet alle tijd | UP learning

Wat is Scenario based learning? 

Scenario based learning is een vorm van interactief leren, waarbij realistische scenario’s worden nagebootst. Bij ieder scenario sta je voor een keuze, die een consequentie heeft en bepaalt hoe de rest van de verhaallijn verloopt. Keuze A leidt bijvoorbeeld weer tot een ander scenario dan keuze B. Er wordt dus niet verteld wat het juiste antwoord is, maar dit ervaar je zelf door de gevolgen van de keuzes die je maakt. Hierdoor is een scenario based e-learning dus echt afgestemd op de persoon, wat het realistischer maakt en zorgt voor meer impact. Bij dit soort trainingen wordt vaak gebruikgemaakt van casestudy’s, simulaties, video learning, gamification of andere interactieve leertechnieken. We passen deze vorm van leren vaak toe bij onze maatwerk e-Learning oplossingen.

Scenario Based Learning | Branching schema | UP learning

Wat maakt deze vorm van leren zo effectief? 

Bij Scenario based learning wordt er niet verteld hoe en waarom je iets zou moeten doen, maar je ontdekt dit zelf door de consequenties van de antwoorden die je geeft. Dit ‘show, don’t tell’-principe zorgt ervoor dat je de informatie beter tot je neemt en onthoudt. Wanneer dezelfde situatie zich vervolgens in het echte leven voordoet, heb je hier al ervaring mee en weet je beter hoe je moet reageren. Bij een scenario based training oefen je dan ook op een veilige manier met situaties uit het echte leven. Hierbij is het dus niet erg om fouten te maken. Dit zorgt namelijk juist voor een stukje bewustwording, waardoor je iets de volgende keer anders aanpakt. 

Scenario Based Learning | Keuze interactieve video | UP learning

Wanneer zet je Scenario based learning in? 

Deze vorm van actief leren is een effectieve tool om in te zetten voor gedragsverandering of het uitleggen van complexe materie. Hierdoor is een scenario based training bijvoorbeeld ideaal om gevoelige onderwerpen als gedrag op de werkvloer aan te pakken. Wanneer men zich niet bewust is van ontbrekende kennis of het eigen gedrag, zorgt deze leertechniek voor bewustwording en verandering.

Daarnaast is een scenario based training ook heel geschikt voor het oefenen van managementstijlen, gesprekstechnieken of omgang met klanten of patiënten. Denk bijvoorbeeld aan het voeren van salesgesprekken, feedbackgesprekken of slechtnieuwsgesprekken. Maar ook is de techniek heel effectief voor het uitleggen van bijvoorbeeld een nieuwe strategie of nieuw product aan klanten of medewerkers.  

Welke voordelen heeft Scenario based learning? 

Er zijn natuurlijk meerdere manieren van interactief leren, die heel effectief kunnen zijn. Toch brengt Scenario based learning een aantal belangrijke voordelen met zich mee. 

  • Het zorgt voor een hogere betrokkenheid bij en beter begrip van de lesstof. 
  • De informatie blijft langer hangen door het opdoen van ervaringen. 
  • Door real-time feedback ontstaat meer bewustwording. 
  • Het biedt een veilige omgeving om fouten te kunnen maken. 
  • Het is ideaal voor het uitleggen van ingewikkelde materie. 
  • Een scenario based training hoeft niet op locatie en kan remote worden gedaan. 
  • De training is duurzaam en voor langere tijd inzetbaar. 
  • Het geeft vertrouwen om de geleerde skills in de praktijk toe te passen. 
Scenario Based Learning | Consequenties van je keuze | UP learning

Zo pas je Scenario based learning effectief toe 

Wil je aan de slag met Scenario based learning? Dan zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Er zijn namelijk een aantal onmisbare ingrediënten die ervoor zorgen dat een scenario based training wel of niet succesvol is. Dit worden ook wel de 5 C’s genoemd. 

1. Context 

Zorg dat de scenario’s die je gebruikt relevant en betekenisvol zijn. Dit doe je bijvoorbeeld door realistische situaties na te bootsen met acteurs op een toepasselijke plek. Denk aan de organisatie of werkplek van een medewerker die de training doet. 

2. Challenge 

Het is belangrijk dat de training uitdagend genoeg is. Je wil voorkomen dat iemand er doorheen klikt, maar niets leert. Een tijdslimiet is bijvoorbeeld een goede manier om iemand ‘bij de les’ te houden. Bovendien zorgt het ervoor dat je niet te lang kunt nadenken en echt voor je eerste ingeving gaat.   

3. Choices 

Het is belangrijk om altijd meerdere opties aan te bieden. Kies daarbij niet alleen voor goede en (duidelijk) foute antwoorden, maar ook juist voor de twijfelgevallen en veelvoorkomende valkuilen. Hiermee creëer je namelijk dat stukje bewustwording. 

4. Consequences 

Zorg dat iedere gemaakte keuze leidt tot een andere consequentie. Zo ontstaat er een verhaallijn, die precies is afgestemd op degene die de training doet. Op deze manier worden onderwerpen die al goed gaan overgeslagen en komen verbeterpunten juist aan het licht. Dit houdt het uitdagend en leerzaam. 

5. Contemplate 

Om een scenario based training echt effectief te maken, is feedback natuurlijk essentieel. Toch is timing daarbij wel cruciaal. Het is namelijk de bedoeling dat iemand eerst de ruimte krijgt om zelf na te denken over de consequentie van de actie. Pas daarna leg je (optioneel) uit waarom de keuze wel of niet goed was. 

Meer weten? 

Nieuwsgierig naar deze vorm van leren? En wil je graag weten hoe Scenario based learning ook voor jouw organisatie interessant kan zijn? Neem dan gerust contact met ons op – we denken graag met je mee! 

Vraag gerust. We adviseren je geheel vrijblijvend.

Op zoek naar maatwerk e-Learning of een Leerplatform? We adviseren je graag. Bel, mail of vul het formulier in.